Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Conferința Regională a PMP de la Timișoara, că urmărește evoluția politică atât pe scena națională, cât și pe cea externă și că una dintre concluziile trase la finalul Consiliului European de la Bruxelles afectează România, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„În ceea ce privește Uniunea energetică, aici s-au făcut abordări generale care vizează crearea pieței unice energetice și dimensiunile acestei piețe sunt securitatea energetică și solidaritate și încredere între membrii UE. Un alt pilon important este ca nicio țară să nu fie fără gaze sau energie. Sunt țări izolate, cum ar fi Portugalia sau Spania sau, de ce nu, Republica Moldova, care nici măcar nu a fost pomenită. Eficiența energetică este un alt pilon al politicii energetice a UE, precum și reducerea emisiilor de carbon. Unde cred eu că România a ratat la acest Consiliu? A lăsat să meargă dezbaterea fără a cere și interconectarea țărilor din aparatul estic. Era de importanță majoră ca Republica Moldova să aibă perspectivă la piața unică energetică, cu atât mai mult cu cât noi am început acest proces. Odată introdus în concluziile Consiliului European, ar fi existat și beneficii. Ce am făcut până acum a fost pe bani românești. România trebuia să se gândească și la frații de peste Prut”, a declarat Traian Băsescu.
Fostul președinte a spus că garantează că, dacă ar fi fost prezent la Consiliul European de la Bruxelles, o astfel de mențiune exista în capitolul de concluzii.
„Vă garantez că, dacă aș fi fost la această ședință, o astfel de mențiune exista în concluzii. Vreau să spun de ce este riscantă aceasta: pentru că este vorba de preț, iar cei care au introdus această formulare sunt cei care beneficiază de prețuri mai mici din partea Federației Ruse. Sunt țări care cumpără mia de metri cubi cu 300 de dolari și țări care cumpără mia de metri cubi cu 400 de dolari, în UE. Cei care cumpără cu 300 de dolari fac un joc median în raport cu Federația Rusă. Asta ne demonstrează încă o dată că, din punct de vedere politic, Gazpromul e mai puternic decât Armata Roșie. Iată că acum s-a demonstrat, prin includerea în Consiliu a acestui factor perturbator. E un element care ne va face să negociem pe sub masă cu Federația Rusă pentru gaze mai ieftine. Cu ce tupeu ne cere cineva astăzi să liberalizăm prețul la gaze?”, a spus fostul șef al statului.
Traian Băsescu a subliniat că România are obligația să facă în așa fel încât să se revină asupra acestui subiect.
„Soluția corectă era ori pentru Uniunea Europeană să se negocieze un singur preț de către Comisia Europeană în relația cu Federația Rusă, ori fiecare stat prezintă contractul de achiziție de gaze de la Gazprom la Comisia Europeană, care să fie singura care să poată sancționa eventualele incorectitudini în negociere. Vă asigur că acolo unde prețurile sunt mici există și concesii făcute Federației Ruse, iar pentru România concesiile sunt la fel de dăunătoare ca amenințările militare care sunt în Transnistria sau Ucraina”, a susținut Băsescu.