Prima pagină » Știri politice » Băsescu s-a înscris în PMP: Voi rămâne un politician extrem de incomod

Băsescu s-a înscris în PMP: Voi rămâne un politician extrem de incomod

Băsescu s-a înscris în PMP: Voi rămâne un politician extrem de incomod
Fostul președinte Traian Băsescu a anunțat vineri că s-a înscris în PMP, precizând că cel mai important motiv pentru revenirea sa în viața politică este apărarea mandatelor sale prezidențiale.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, că revine în viața politică pentru a-și apăra cele două mandate și pentru a se apăra pe sine de „campania furibundă de denigrare” , despre care afirmă că este purtată împotriva sa începând cu data de 22 decembrie 2014.

„Sincer, nu am crezut că după ce îmi termin mandatul de președinte al României mă voi mai înscrie într-un partid. Iată că mă obligă să o fac și am câteva motive pentru acest lucru. Primul și cel mai important motiv al revenirii mele în viața politică este legat de ceea ce se întâmplă începând cu data de 22 decembrie 2014, o campanie furibună de denigrare a celor două mandate pe care le-am avut ca președinte al României, de negare a transformărilor prin care a trecut țară în acest interval de 10 ani, extrem de importante, care au consolidat statul de drept și, de asemenea, eforturile uriașe pe care le depun trusturile mass-media, dar spre surprinderea mea și instituții ale statului pe care le-am consolidat în timpul mandatelor, pentru discreditarea mea personală. De aceea, singura soluție pe care o am este să revin în viața politică și să îmi apăr și cele două mandate și să mă apăr și pe mine în fața valului de denigrare”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte a mai afirmat că a constatat în cele 11 luni de la terminarea mandatului că viziunii și efortului de consolidare a instituțiilor statului trebuia să îi mai adauge respectul pentru drepturile omului. Lucru pe care a declarat că îl va face, de acum înainte, „ca om politic de opoziție”.

Băsescu a mai spus că în perioada mandatului său a vorbit despre nevoia de consolidare a instituțiilor și de combatere a corupției, însă, nu a vorbit consistent despre faptul „că în paralel cu consolidarea instituțiilor trebuie dezvoltată responsabilitatea pentru drepturile omului”.

„Întotdeauna, în cei zece ani, am vorbit despre nevoia de consolidare a instituțiilor, despre nevoia de a avea instituții puternice, despre nevoia de a dărâma pur și simplu rețelele de corupție sau a aduce în fața justiției oameni corupți. Dar niciodată nu am vorbit consistent că în paralel cu consolidarea instituțiilor trebuie dezvoltată responsabilitatea pentru drepturile omunlui”, a spus fostul președinte, subliniind că „omul și când este vinovat are dreptul la o anchetă corectă, nu la un proces care este determinat de o campanie mass-media după care să se ia magistrații și să ia decizii împotriva vieții unui om, a libertății unui om”.

Traian Băsescu a spus că apărarea drepturilor omului va obiectivul său de acum înainte.

„Apărarea drepturilor omului va fi un obiectiv al meu pentru conștientizarea populației asupa nevoii respectării drepturilor omului și în același timp pentru conștientizarea instituțiilor că drepturile omului, experiența CEDO pe care suntem obligați să o respectăm și să o adoptăm și în legislație sunt lucruri care nu sunt facultative într-un stat de drept”, a spus fostul președinte.

Traian Băsescu a mai acuzat instituțiile statului, afirmând că au așteptat să se elibereze fotoliul de la Cotroceni pentru a deveni din nou „instrumente de prigoană a politicienior incomozi”.

„Am crezut că instituțiile au înțeles că sunt limite, dar se pare că nu, că abia au așteptat eliberarea locului de la Cotroceni, pentru a reveni la vechile năravuri-să fie folosite ca instrumente de prigoană a politicienior incomozi”, a mai afirmat aceasta.

Traian Băsescu i-a asigurat pe susținătorii veniți la sediul PMP că va rămâne un politician „extrem de incomod”, adăugând că nu vrea război, însă, niciodată nimeni nu „îi va inchide gura”.

„Vă garantez că voi rămâne un politician extrem de incomod, fără să vreau război, dar niciodată nimeni nu o să îmi închidă gura”, a spus Băsescu.

Băsescu a mai afirmat că a sistemul pe care l-a îngenucheat, acum s-a ridicat și va trebui să înțeleagă „că democrația nu este facultativă, că oamenii nu pot fi hărțuiți doar pentru că așa vrea un șef de instituție”.

„Tactica asta s-a mai aplicat și înainte să devin președinte, iar după ce madantul meu s-a încheiat a fost reînviată. Asta înseamnă că am avut dreptate atunci când am am spus că nu am învins sistemul, ci doar l-am îngenucheat. S-a ridicat din nou în picioare și sistemul trebuie să înțeleagă că democrația nu este facultativă , că oamenii nu pot fi hărțuiți doar pentru că așa vrea un șef de instituție și acesta este un alt motiv pentru că am trăit și trăiesc pe pielea mea eficiența extraordinară pe care am dat-o instituțiilor dar cărora nu le-am spus și nu am avut în vedere că vor trece la încălcarea brutală a drepturilor omului și se vor lăsa utilizate ca instrumente de hărțuire a drepturilor omului”, a afirmat Băsescu.

El a mai spus că în afară de motivele enunțate, motivul major al revenirii sale în politică este că nemaiputând lăsa moștenire un PDL, va lăsa o Mișcare Populară.

„Acestea sunt câteva motive, în afară de motivul major, că nemaiputând lăsa moștenire un PDL, o să las o Mișcare Populară”, a conchis Traian Băsescu.

Congresul PMP ar urma să aibă loc pe 24 octombrie, la Sala Palatului. Potrivit unor surse, Partidul Mișcarea Populară se va redenumi, devenind „Mișcarea Populară”, urmând să-și schimbe și sigla și să opteze pentru una asemănătoare celei a Partidului Popularilor Europeni.

Fostul președinte Traian Băsescu declara, în urmă cu o săptămână, că până în 10 octombrie se va înscrie în PMP, menționând că vrea să creeze „un partid nou, care să nu fi fost implicat în toate compromisurile perioadei de tranziție” și că nu neapărat trebuie să fie „autoritatea executivă zero” a formațiunii.

Întrebat atunci dacă va fi președintele PMP, Traian Băsescu a spus: „Nu știu. Va trebui să găsim o formulă. Cert este că până pe 10 octombrie mă voi înscrie în Partidul Mișcarea Populară, aici nu mai există dubii”.

De asemenea, Băsescu nu a exclus posibilitatea de a candida, din nou, la Primăria Capitalei. „E și o întrebare și o spaimă pentru unii. Va candida sau nu Traian Băsescu la Primaria Capitalei? Nu mi se pare că cineva care a fost președinte mai intră într-o competiție locală, însă în politică nu faci doar ce vrei. Trebuie să faci și ce trebuie. Vedem. Ar valorifica ce pot eu aduce ca electorat”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

PMP a fost înființat după alegerile parlamentare din 2012 în condițiile în care, în martie 2013, președintele Traian Băsescu anunța, pe Facebook, că își ia „adio” de la PD și PDL, precizând că se va dedica unei noi construcții de dreapta. Anunțul a fost făcut după ce PDL l-a ales pe Vasile Blaga președinte, în defavoarea Elenei Udrea.

Sub coordonarea acesteia, un grup desprins ulterior din PDL a pus bazele PMP. În prezent, PMP este condus de deputatul Eugen Tomac și are doar patru parlamentari.

Citește și