Băsescu se întâlnește joi cu echipa de experți FMI

Publicat: 06 11. 2012, 19:52
Actualizat: 28 09. 2018, 22:36

Președintele Traian Băsescu va avea joi o întâlnire cu echipa de experți a FMI, condusă de șeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer, au declarat, marți, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Conform surselor citate, întâlnirea va avea loc joi, la ora 11.00.

Întâlnirea șefului statului cu echipa FMI va avea loc după consultările anunțate pentru miercuri între președintele Băsescu și Guvern, la Cotroceni, la care premierul Victor Ponta a anunțat că va merge singur. Una dintre temele acestor consultări anunțate de către Președinție este „acordul stand-by cu FMI și Comisia Europeană – stadiul implementării măsurilor structurale, în perspectiva începerii noii misiuni comune a instituțiilor financiare”.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Guvernul este „foarte pregătit” pentru vizita FMI și că mesajul transmis de piețele financiare, prin emisiunea de obligațiuni de 1,5 miliarde euro, a fost unul puternic și favorabil României, fiind posibilă în continuare o scădere a randamentelor la sub 5%.

O echipă de experți ai FMI, condusă de șeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer, se va afla la București în perioada 6-14 noiembrie pentru discuții cu autoritățile române despre evoluțiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscală și monetară și reformele structurale.

Echipa FMI va fi însoțită de experți de la Comisia Europeană și Banca Mondială.

Board-ul FMI a aprobat la finele lunii septembrie cea de-a șasea evaluare a acordului preventiv cu România, disponibilizând cea de-a șaptea tranșă, în valoare de 430 milioane DST – drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din programul de finanțare de 3,5 miliarde euro. Astfel, suma totală pusă la dispoziția României până în prezent de la începutul acordului cu FMI, din martie 2011, este de 3,2 miliarde euro.

Acordul aflat în derulare este unul preventiv, iar autoritățile române nu au accesat finanțarea până în prezent.

Acordul cu FMI este completat de o înțelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, tranșele putând fi trase de autoritățile române doar dacă este necesar.