Băsescu se întoarce în Piață: „Îi voi chema pe români să se apere în stradă de acciza lui Ponta”. Mesajul către Isărescu: „BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt”

Băsescu se întoarce în Piață: „Îi voi chema pe români să se apere în stradă de acciza lui Ponta. Mesajul către Isărescu: „BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt
Publicat: 12/02/2014, 10:07
Actualizat: 21/03/2015, 05:59

„Această electorată e imorală, incorectă și nu va putea fi controlată”, a susținut Traian Băsescu într-un interviu la B1, arătând că, în opinia sa, „echipa FMI a greșit acceptând această soluție”.

Reacția vehementă a președintelui a fost îndreptată însă, în premieră, împotriva guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de la care ar fi pornit ideea reeșalonării ratelor celor cu venituri sub 1600 de lei. O măsură care, susține Băsescu, ajută băncile prin plata unor dobânzi mai mari, și nu pe cei care s-au împrumutat. „Asta (faptul că ideea a venit inclusiv de la BNR, n.red.) a afirmat Victor Ponta, iar eu am verificat când s-a lansat ideea. S-a lansat luni dimineață la o întâlnire la BNR, la care a participat, este adevărat, ministrul Bugetului, Voinea. Mâine ori Mugur Isărescu să spună „A mințit Ponta”, dar îi va fi greu să spună, pentru că la el în BNR s-a discutat, fără ca pe mine să mă informeze cineva. În schimb luni, în ultima zi de evaluare s-a pus problema acestei mârșăvii. S-a spus Fondului ori sunteți de acord ori nu avem acord”, a relatat președintele discuția care ar fi avut loc la BNR.

„Electorata e un fals”

Obiecțiile lui Băsescu față de propunerea asumată public de Ponta sunt faptul că reducerea nu vizează dobânzile și scutirea de impozite după doi ani care „mută datoria la toată lumea”. „Electorata e un fals. Oamenii vor plăti mai mult. Ea nu vizează și dobânzile, iar termenul de rambursare se prelungește. Dacă își socotesc, săracii, cât plătesc ca dobândă, plătesc mai mult decât rata la zi. Mai este un aspect urât. După doi ani, Guvernul îi scutește de taxe și impozite, deci mută la toată lumea datoria. Dacă îmi apare în scrisoare această electorată, categoric refuz să semnez”, a anunțat președintele la o zi după de premierul Victor Ponta avansase public același scenariu.

Responabilitatea a fost împărțită de Băsescu între BNR, Guvern și echipa FMI a cărei șefă a fost catalogată drept „lipsită de experiență”. „BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt. Dacă această discuție nu a avut loc la BNR, anunț de pe acum că îmi cer scuze, dar dacă a avut, să își ceară ei”, i-a dat Băsescu un ultimatum lui Isărescu, nemulțumit că nu l-a anunțat în legătură cu noul plan anunțat ca fiind unul de stimulare a consumului.

În egală măsură, a fost însă criticată și Andrea Schaechter pentru că a acceptat soluția. „Și echipa FMI a greșit acceptând această soluție. Nu doamna reprezentantă a FMI, ți-o spun eu, președintele, experiența îmi spune că este greșit, iar doamna trebuie să aibă experiență suficientă să conducă delegația FMI în România”, a comentat Băsescu.

„Acciza pe combustibil este un abuz, o taxă ticăloasă”

Al doilea motiv pentru care președintele refuză să semneze scrisoarea cu FMI este mai vechea dispută cu Guvernul legată de acciza pe combustibil.

„Dacă apare o singură formulare legală de acciza la benzină și la motorină, nu semnez. Vă asigur că voi face ce n-am făcut de când sunt. Eu îi voi chema pe români să se apere în stradă, în mitinguri. Pentru că este un abuz. E o taxă ticăloasă”, a spus Băsescu, arătând că va explica personal care sunt sursele financiare alternative pentru a mobiliza românii în stradă.

Președintele a acuzat Guvernul că „a introdus 35 de taxe noi de la 1 ianuarie” și că „are nevoie disperată de acciză să cumpere voturi, dând baronilor locali pentru a mobiliza întâi și întâi mediul rural”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce