Băsescu și Ponta își trag unul altuia aderarea la Schengen de sub picioare. Președintele: „Sper să nu facem o trăsnaie pe acasă”

Publicat: 14 12. 2012, 14:55
Actualizat: 19 03. 2015, 08:24

Subiectul aderării României la Spațiul Schengen a devenit motiv de competiție între Președinție și guvern, în negocierile actuale cu instituțiile europene lipsind total coordonarea între Palate. Dacă președintele Traian Băsescu negocia direct cu cabinetul liderului Consiliului European, Herman van Rompuy, fără șanse certe, includerea pe agenda Summitului UE de azi a unei confirmări că România îndeplinește criteriile tehnice, guvernul a anunțat la rândul său prin Ministerul de Externe că cere o poziție a liderilor UE acum și un calendar în martie. Între cele două instituții coordonarea a fost însă nulă. 

Discuțiile despre Schengen sunt cu atât mai dificile cu cât raportul MCV anunțat pentru luna ianuarie se anunță nefavorabil, iar țări ca Olanda și Germania condiționează aderarea României și Bulgariei de ridicarea monitorizării pe justiție. 

În timp ce Guvernul și Președinția își pun bețe în roate, singura certitudine rămâne amânarea subiectului până în martie anul viitor, fără o perspectivă certă a unui calendar de aderare.

Băsescu: „Sper să nu facem nicio trăsnaie politică acasă”

Ceea ce s-a obținut astăzi în Consiliul European este doar promisiunea redeschiderii dosarului Schengen în martie 2013, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, urmate, eventual, de o rediscutare în Consiliul European în funcție de rezultate. La final, președintele a menționat doar că a discutat premierul Olandei și cancelarul german și „s-a adoptat decizia ca în consiliul JAI din 13-15 martie să se discute din nou. Sper ca dacă nu facem nicio trăsnaie politică pe acasă să primim în sfârșit o confirmare a dreptului de intrare în Schengen fie și etapizat”, a spus Traian Băsescu, după Summit, adăugând că precizările referitoare la România nu au fost cuprinse în concluziile Consiliului, nefiind pe ordinea de zi, ci în minută ședinței.

Întrebat dacă a vorbit cu Ponta pe acest subiect, Băsescu a negat. În plus, a refuzat să comenteze poziția guvernului. „Nu vreau să comentez declarațiile altora, fie ele și… Nu ne-am întâlnit”, a spus scurt președintele.

Fără a vorbi în prealabil cu Traian Băsescu, Victor Ponta a anunțat de ieri, tot la Bruxelles, că guvernul solicită ca în Consiliul European de azi „să se ia act de deplina capacitate tehnică a României”, chiar dacă, a admis premierul, cel puțin Olanda și Gemania nu și-au schimbat poziția. „Discuțiile s-au amânat până la prezentarea raportului MCV, motiv pentru care am solicitat în CAG ca actualul Consiliu European să ia act de deplina capacitate tehnică a României pentru a intra în Spațiun Schengen urmând ca în CAG din martie să fie discutat un calendar clar de aderare a României la Spațiul Schengen”, a spus Ponta.