Băsescu, sigur că România se va uni cu Republica Moldova: Aceeași limbă, aceeași cultură, aceleași valori. Cu siguranță le vom face pe toate în aceeași țară!

Publicat: 31 08. 2017, 10:47

„Este al cincilea an de când onorăm la unison, români de-o parte și de alta a Prutului, dar și de peste tot în lume, Limba Română. Prin Decretul numărul 304 din 13 martie 2013, am promulgat Legea 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române în România. Coincidența face ca în același an, Curtea Constituțională de la Chișinău să facă dreptate limbii române, declarând-o limbă oficială și în R. Moldova”, a trecut Băsescu în revistă legătura lingvistică dintre România și Republica Moldova. 

Fostul șef de stat a subliniat că între cele două țări există asemănări esențiale care ne fac să fim una și aceeași națiune, dar în teritorii diferite, exprimându-și credința fermă că, într-o zi, se va realiza și unirea despre care el însuși a vorbit în mai multe rânduri. 

„La București și Chișinău vorbim aceeași limbă, împărtășim aceeași cultură, aceeași credință și ne închinăm înaintașilor aceleiași istorii. Cândva, cu siguranță, le vom facem pe toate în aceeași țară! Știu că peste Prut, în comunitățile istorice din vecinătatea țării noastre, dar și în Diaspora, păstrarea vie a limbii române presupune eforturi, suferințe și chiar riscuri”, a mai scris Traian Băsescu.