Băsescu spune că obiectivele regionale ale României sunt reprezentate în documentul Summit-ului NATO
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, la finalul Summit-ului NATO, că mulțumită activității diplomatice a MAE și a ambasadei la NATO obiectivele regionale ale României se regăsesc în documentului reuniunii, șeful statului menționând temele legate de Balcanii de vest, Transnistria și Kosovo.
„M-aș opri pe câteva elemente care au devenit aproape tradiționale în abordările noastre la NATO. Și spune aproape tradiționale pentru că noi ne-am făcut făcut un obiectiv după Summitul de la București, fie că a fost vorba pe urmă de Sumitul de la Kehl, de la Lisabona, sau cel care tocmai s-a încheiat de la Washington să avem reprezentate în documentele summiturilor obiectivele pentru care ne-am bătut când a fost Summitul de la București”, a spus Băsescu.
El a spus că mulțumește pentru munca diplomatică depusă pentru ca obiectivele regionale ale României să fie reprezentate în Declarația Summitului.
„Și din acest punct de vedere aș vrea să mulțumesc personalului Ambasadei României la NATO, MAE pentru modul cum au muncit diplomatic în pregătirea Declarației Summitului astfel încât toate obiectivele noastre regionale să fie reprezentate în Declarația Summitului. Aș începe cu zonele de vecinătate pentru România. Atunci când veți consulta declarația summitului veți vedea că se menține interesul NATO pentru Balcanii de Vest, pentru vecinătatea estică, adică Marea Neagră și Caucazul de Sud”, a spus Băsescu.
Președintele a afirmat că Declarația summitului reflectă un alt obiectiv de politică externă românesc, care a fost legat de elementele de risc la securitatea națională generate de conflictele înghețate.
„Veți vedea menționată în declarația summitului și problema Transnistriei, în mod special o mențiune pentru Transnistria, precum și reafirmarea organizației noastre, a Alianței, cu privire la susținerea fără rezerve a principiului de drept internațional generat de suveranitatea statelor precum Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan. Iată alt element de interes pentru noi care este reflectat așa cum l-am susținut întotdeauna. De asemenea, pentru Transnistria aș face o mențiune specială: formatul de soluționare a conflictului transnistrean este văzut de Alianță ca fiind prin negocieri, în interiorul sistemului deja creeat de «5 plus 2». Deci nici SUA, nici UE nu se situează în afara sistemului de soluționare a problemei transnistrene”, a spus președintele.
El a menționat și tema legată de Kosovo.
„Nu în ultimul rând aș subliniat faptul că deși facem parte dintr-o organizație în care doar foarte puțin țări nu au recunoscut independența Kosovo, iată că reușim în comunicat să reiterăm poziția tradițională a României care este legată de respectarea rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU și o abordare neutră cu privire la Kosovo, neutră atât din punct de vedere NATO, cât și din punct de vedere al structurii militare care funcționează în Kosovo, și anume KFOR”, a spus Băsescu.
Șeful statului a făcut și „o ultimă observație legată de un subiect care la un moment dat părea uitat,(..) abandonat sau toată lumea vroia să scape de el ca urmare a poziției unuia dintre parteneri”.
„Este vorba de CFE, se reiterează interesul Alianței pentru ca cele stabilite la Istanbul (1990 n.r.) să fie readuse pe masa negocierilor cu Federația Rusă, în perspectiva soluționării reducerii armamentelor convenționale. Cam acestea sunt câteva elemente care, dacă vreți, sunt amprenta unică a diplomației românești în concluziile acestui summit și care ne arată încă o dată că în interiorul Alianței și cei mari, și cei de mărime medie, cum e România, dar și cei mici, știu să fie solidari unii cu problemele și cu realitățile celorlalți și că niciun efort diplomatic nu este prea mic atunci când o țară ca România are interese care țin de propria ei securitate națională și de vecinătatea imediată, fie că e vorba de Marea Neagră, de Balcanii de Vest, de sudul Caucazului sau de problematica legată de dezarmare”, a spus Băsescu.
El a adăugat că va trebui să găsească la București „soluția unei prezentări a întregului document al Summitului”.