Băsescu: Statutul cadrelor militare trimis de parlament – fie trădare, fie prostie. Prin lege se încearcă punerea sub control politic a generalilor

Băsescu: Statutul cadrelor militare trimis de parlament - fie trădare, fie prostie. Prin lege se încearcă punerea sub control politic a generalilor
Publicat: 21/03/2013, 21:53
Actualizat: 21/03/2013, 21:53

La câteva ore după ce a retrimis spre reexaminare parlamentului statutul militarilor, președintele Traian Băsescu a susținut, într-o conferință de presă, că legea așa cum a ajuns ea la promulgare „reflectă fie un act de trădare națională, ori un act care vădește o evidentă prostie”. Mai mult, a spus șeful statului, reprezintă o încercare de a pune sub contol politic generalii.

„Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare națională, și sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădește o evidentă prostie. Dacă aș fi promulgat-o azi, luni, 41 de generali ar fi fost trecuți în rezervă. Comandamentul forțelor terestre ar fi rămas fără niciun general, la fel la forțele navale, cel al forțelor aeriene cu un singur general. Statul Major ar fi rămas cu un general”, a spus Băsescu.

Ulterior, el a precizat că, că dacă Parlamentul insistă să mențină actuala formă a legii privind cadrele militare, atunci va ataca proiectul la Curtea Constituțională.

Reacția președintelui Senatului, Crin Antonescu, nu a întârziat să apară: „De trădare nu vorbim ca la cenaclu, trădarea nu se face la un șpriț seara. Băsescu face declarații iresponsabile”, a spus Antonescu, în vreme ce premierul Ponta anunță o schimbare.

Șeful statului a explicat că prevederile legii potrivit cărora generalii, la îndeplinirea vârstei standard de pensionare, pot rămâne în activitate doar cu aprobarea șefului instituției în care activează reflectă o încercare de punere sub control politic a generalilor

„Dacă voiau să nu treacă în rezervă trebuiau să se ducă la un ministru cu cascheta în mână. (…) Se încearcă punerea sub control a generalilor. E o lege neroadă și un act împotriva securității naționale. (…) Sper ca acestă lege să nu mai plece din parlament niciodată. Mi s-a părut o prostie sau o lovitură dată armatei”, a spus Băsescu.

Șeful statului a precizat că a avut o serie de discuții cu ministrul Apărării, Mircea Dușa, care nici el nu este de acord cu legea. Mai mult, Băsescu a spus că legea nu avea avizul guvernului.

„Am avut discuții cu ministrul Apărării și a fost de acord că promulgarea generează preblemele pe care le-am prezentat. Am avut trei discuții cu el. Ministrul Apărării este un membru al CSAT pe ministerul căruia se face un experiment. Proiectul nu are avizul guvernului”, a spus șeful statului.

Cele mai importante declarații:

  • Am văzut o oarecare dezbatere legată de scrisoarea trimisă Camerei Deputaților și de retrimiterea spre reexaminare a legii cadrelor militare.
  • Aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre scutul antirachetă. S-a renunțat la faza a patra care nu viza apărarea UE. Nu se afectează cu nimic securitatea teritoriului UE.
  • Facilitățile militare americane, din punct de vedere al valorii investiției nu există nicio modificare, graficul rămâne.
  • Am transmis președintelui Camerei Deputaților în care îi solicit pe ordinea de zi a proiectului de revizuire a Constituției inițiat de președintele României. De ce am ținut să fac acest lucru? Articolul 63 spune că proiectele de legi înscrise pe ordinea de zi își continuă procedura în noul parlament.
  • Am semnalat Camerei Deputaților că are obligația să continue procedura.
  • Orice revizuire trebuie să pornească de la rezultatele referendumului.
  • E un articol care a scăpat președintelui comisiei de revizuire, președintele Senatului: art.90, niciun politician nu poate trece peste referendumul din 2009.
  • E foarte interesant cât de lipsiți de consecvență sunt cei din actuala majoritate și viața o să-i sancționeze.
  • Mă tem că viața și CCR îi vor aduce la ordine. Bine ar fi să plece de la premisa că acel referendum validat.
  • Nu sunt generalii din generația lui Moș Teacă din generația lui Dogaru. Sunt ofițerii care au condus operațiunile în Irak și Afganistan.
  • Înțeleg că se pregătește modificarea legii referendumului.
  • Legea privind statutul cadrelor militare pot să o interpretez ca fiind o lege care este un act de trădare sau care vădește un act de prostie.
  • Dacă aș fi promulgat-o astăzi, luni 41 de generali ar fi fost în rezervă. Comandamentul forțelor terestre, navale, ar fi rămas fără niciun general. Statul Major ar fi rămas cu un general. Dacă voiau să nu treacă în rezervă trebuiau să se ducă la un ministru cu cascheta în mână.
  • Se încearcă punerea sub control a generalilor. E o lege neroadă și un act împotriva securității naționale.
  • Sper ca acestă lege să nu mai plece din parlament niciodată.
  • Mi s-a părut o prostie sau o lovitură dată armatei.
  • Printre inițiatori este un fost ministru al apărării.
  • Am avut cu ministrul Apărării și a fost de acord că promulgarea generează preblemele pe care le-am prezentat. Am avut trei discuții cu el. Ministrul Apărării este un membru al CSAT pe ministerul căruia se face un experiment. Proiectul nu are avizul guvernului.
  • Despre aeronava Tarom: Categoric nu voi mai utiliza aeronavă Tarom pusă la dispoziție. Nu am ce rezilia, nu există niciun contract, noi angajam acest avion charter la fel cum angajează și o firmă de turism. Nu am ce să reziliez, s-a propagat o minciună că se cheltuiesc șapte milioane de euro cu avionul pentru președinte. Nu este adevărat. Când va fi nevoie voi lua un charter de la companie străină. Nu voi mai folosi avioane Tarom, cum am decis să nu mai folosesc nici avioane Romavia la vremea respectivă.
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Câți dintre români sunt de acord cu renunțarea la combustibilii fosili?