Băsescu: Suntem latini, ne criticăm unii pe alții, dar avem creștere economică al treilea an consecutiv

Publicat: 03 08. 2013, 11:36
Actualizat: 01 11. 2016, 12:42

Președintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Sulina, că România va avea creștere economică în al treilea an consecutiv și românii au toate motivele să fie optimiști, chiar dacă mai sunt și criticile interne specifice unui popor latin.

„Dacă privim la realitatea de astăzi, indiferent ce critici vedeți la adresa României sau cum ne criticăm noi unii pe alții, că latini suntem, România este o țară care de doi ani are creștere economică, de fapt anul acesta va fi al treilea consecutiv cu creștere economică. Nu foarte mare, dar a trecut printr-o perioadă foarte grea România în 2009-2010, iar acum a ieșit din această perioadă”, a spus Băsescu, la întâlnirea cu tinerii români din afara granițelor din tabăra de la Sulina.

El a arătat că o mare problemă rămâne relansarea economic a țărilor din zona Euro, ca Germania și Franța, economia românească depinzând de exporturile în aceste state.

„Suntem optimiști pentru că avem toate motivele să fim optimiști, totul e să știm să administrăm bine șansele pe care le avem. Fie că vorbim de cele interne, România este o țară bogată, are aur, are țiței, are gaze naturale, are păduri, munți, posibilitatea să facă turism, fie banii pe care îi primim din afară pentru propria noastră dezvoltare”, a spus Băsescu.

Președintele a mai spus că România va reuși „cu siguranță” să utilizeze și fondurile nerambursabile de la UE deoarece „românul nu e atât de delăsător”.

„Și eu cred că România își va valorifica din plin toate șansele, chiar dacă suntem nemulțumiți, și vedeți și voi în presă, că folosim prea puțin banii nerambursabili pe care îi avem la dispoziție. Dar cu siguranță îi vom utiliza până la urmă pentru că nu e românul atât de delăsător încât să nu utilizeze banii pe care îi primește gratuit”, a mai spus șeful statului.

El nu a dorit să răspundă întrebărilor jurnaliștilor referitoare la ședința CSAT de vineri și privatizarea CFR Marfă, precum și la faptul că premierul Victor Ponta nu a fost prezent la această ședință.