Prima pagină » Știri politice » Băsescu: Suntem pe marginea prăpastiei, România riscă să fie izolată. Victoria Nuland nu a venit în România ca turist, ci ca emisar al Guvernului SUA

Băsescu: Suntem pe marginea prăpastiei, România riscă să fie izolată. Victoria Nuland nu a venit în România ca turist, ci ca emisar al Guvernului SUA

Băsescu: Suntem pe marginea prăpastiei, România riscă să fie izolată. Victoria Nuland nu a venit în România ca turist, ci ca emisar al Guvernului SUA

La trei zile de la vizita Victoriei Nuland în România, președintele Traian Băsescu a ieșit public pentru a „traduce” mesajul transmis de emisarul lui Obama în România. În formulare prezidențială: România se află pe marginea prăpastiei, riscă să fie izolată, partenerii săi punând sub semnul întrebării statul de drept, șubrezit de actuala majoritate USL în frunte cu Victor Ponta și Crin Antonescu, prin atacurile susținute la adresa justiției.

„Vreau să vă dau mesajul corect, care trebuie să-i îngrijoreze pe români și, în egală măsură pe politicieni. (Victoria Nuland) nu a venit în calitate de turist, calitatea sa a fost de emisar al guvernului Statelor Unite. Mesajul foarte serios a fost legat de statul de drept din România care este pus sub semnul întrebării începând din vara lui 2012. Actuala putere a demonstrat că nici prin cap nu-i trece să revină la un comportament care să întărească statul de drept. Comportamentul a fost se șubrezire a statului de drept. Acesta este motivul pentru care Guvernul SUA a trimis un emisar la București”, a spus Băsescu.

Or, a avertizat șeful statului, constatările făcute de  Nuland nu rămân în biroul său, ci „se distribuie de la Casa Albă până la Parlament, putere, opoziție, structuri de securitate”.

„Aș vrea să înțeleagă, dacă se poate, și românii, și politicienii, că suntem cu un pas în prăpastie. Dacă majoritatea continuă atacurile la statul de drept prin Legislație sau prin declarații, România riscă să fie izolată pentru mult timp. Dacă majoritatea parlamentară în frunte cu Crin Antonescu, cu domnul prim-ministru, va continua atacurile, riscăm intrarea intr-o perioadă lungă de izolare”, a tras concluzia Băsescu.

În evaluarea prezidențială, „România a revenit din punct de vedere al credibilității la perioada anului 2000”, iar dacă USL va continua actuala sa politică, vor exista și sancțiuni.

„Cea mai mare problemă pe care o avem acum este neîncrederea în România că putem să continuăm consolidarea statului de drept. Toți partenerii noștri pun sub semnul întrebării ireversibilitatea acțiunilor de consolidare a justiției în România”, a insistat șeful statului.

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

– Primul lucru care trebuie lămurit este vizita doamnei Victoria Nuland nu care a fost tratată de unii ca o vizită de felicitare, sau ca să ne bată pe spate. Vreau să vă dau mesajul corect, care trebuie să-i îngrijoreze pe români și politicieni.  Nu a venit în calitate de turist, calitatea sa a fost de emisar al guvernului Statelor Unite. Mesajul foarte serios a fost legat de statul de drept din România care este pus sub semnul întrebării începând din vara lui 2012.

– Majoritatea a recidivat. Actuala putere a demonstrat că nici prin cap nu-i trece să revină la un comportament care să întărească statul de drept. Comportamentul a fost se șubrezire a statului de drept. Acesta este motivul pentru care Guvernul SUA a trimis un emisar la București. Ceea ce a constatat emisarul Nuland nu rămâne în biroul domniei sale. Ce a constatat doamna Nuland se distribuie de la Casa Albă până la Parlament, putere, opoziție, structuri de securitate.

-Aș vrea să înțeleagă, dacă se poate, și românii, și politicienii, că suntem cu un pas în prăpastie. Dacă majoritatea continuă atacurile la statul de drept prin Legislație sau prin declarații, România riscă să fie izolată pentru mult timp. Dacă majoritatea parlamentară în frunte cu Crin Antonescu, cu domnul prim-ministru vor continua atacurile riscăm intrarea intr-o perioadă lungă de izolare.
Formulările nefericite ale prim-ministrului sunt un vot de blam pentru România – justiția băsistă sau slugile lui Băsescu. Imediat ce vor putea vor trece la demolarea sistemului de Justiție din România. Acest lucru este o îngrijorare pentru partenerii noștri.

–  Cât nu există un stat de drept, comunitatea de afaceri nu are încredere.

– Tentația de a pune judecătorii sub control de un alt risc pe care SUA îl văd în România. Cum să apăreri Aliații de terorism dacă justiția devine controlată politic? Un picior l-am pus deasupra prăpastiei.

-Am primit mesajul că se vor lua măsuri dacă nu se respectă statul de drept.

-Nu aș vrea ca aceste afirmații să fie tratate politic. îmi fac datoria să informez și polpulația și politicienii asupra faptului că nu mai continua să mintă și că suntem într-un moment dificil și mesajele ne-au fost transmise direct, ca între prieteni, dar ferm. fac apel la politicieni, la majoritatea parlamentară în frunte cu Victor Ponta și Crin Antonescu, să înțeleagă că au adus țara într-un moment dificil prin referirile la justiție.

– Prin afirmațiile pe care le perpetuează fac rău României. Cea mai mare problemă pe care o avem acum este neîncrederea în România, că progresele făcute până acum sunt ireversibile.

– Suntem într-un moment de cumpănă. Să fie foarte clar pentru cei care cred că făcând presiuni la adresa mea că nu am nimic de negociat, îngrijorarea mea este să-i apăr pe cei care au fost furați, nu pe cei care au furat. Comportamentul meu e tranșant: încerc prin bătălia pentru independența justițeii să răspund la ceea ce au nevoie cei care au fost furați, nu la nevoile celor care au furat. În momentul de față pot împinge România în prăpastia izolării.

– Se apropie vizita FMI. Avem suspendată la aplicare suplimentarea de taxă la motorină și benzină, decizia mea e ca aceasta taxă suplimentară să nu se introducă.

– Cu ocazia vizitei FMI voi fi foarte atent ca recomandările de țară făcute de CE să fie introduse în scrisoarea pentru Fond și pentru CE. Altfel, obiectivul de a avea un carod cu FMI, BM și CE nu este acoperit.

– Ultima trăznaie a USL, cea cu Constituția pe care vor s-o treacă prin referendum odată cu europarlamentarele. E în regulă, dar trebuie să țină cont de unele lucruri, decizia CCR în care se spune că este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicamenral. Nu cred că la un interval atât de scurt CCR își va schimba jurisprudența. Curtea spune că voința poporului nu poate fi ignorată, pentru că e definită ca expresie a suveranității poporului. CCR constată că reglementarea unor prevederi care nu respectă voința poporului este în neconcordonață cu prevederile constituției.

– S-au aruncat într-o minciună publică care va duce la dezorientarea electoratului. Eu nu cred că un proiect de Constituție care nu ține cont de referendumul din 2009 nu poate trece de CCR.

– Mai văd o trăsnaie, care este exact ca cea prin care Năstase își făcuse Constituția cu 5 ani de mandat, prevederea că partidul care a câștigat cel mai mare număr de mandate dă prim-ministrul.

– PSD se gândește la el azi. Poate ar fi bine să se gândească la țară. Niciun partid nu va fi dispus să dea un cec în alb PSD.

– Nu trebuie să facem o Constituței pentru Ponta și Crin. Dacă revizuirea nu se face pentru a pune în aplicare referendumul din 2009 nu se justifică referendumul.

– Înțeleg că se plânge Victor Ponta că-i trimit legile înapoi, sunt foarte proaste. Ce mi se pare foarte important este legea parteneriatului public-privat. Am trimis-o înapoi pentru 2 motive: parteneriatul poate fi denununțat unilateral. Nu va veni nimeni la un parteneriat public-privat. Trebuie prezentate în lege toate condițiile. Și au mai venit cu o idee năstrușnică, care cred că vine dinspre interesele de partid: art 42, înlocuirea partenerului privat se poate face fără realizarea unei noi proceduri de atribuire. Eu nu spun că nu poate fi o situație de urgență, dar descrie-mi situația în lege. Altfel există riscul să fie tratate ca ordonanțele de urgență.

– Înțele că plânge parte din clasa politică că am trimis înapoi legea de vânzare a terenurilor agricole. Persoană juridică de pe teritoriul UE este și ADS, legea este destinată să creeze confuzie. La alt articol ADS este desemnat autoritate care aprobă vânzările de teren și e și structurile care au sdrept de preemțiune. Va râe oricine din UE că pui pe cel care are drept de preemțiune să fie și reglementator.

– Am mai trimis astăzi o observație care pe fons spune că în România se pot cumpăra terenuri agricole de către orice persoană fizică similar cu dreptul românilor de a cumpăra teren în țara de origine a celui care vrea să cumpere. Mergi în Ungaria ai voie să cumperi doar un hectar. Cei care au restricție la pământ, va avea și în România.

– Izolarea în politică este când nu te mai bagă nimeni în seamă.