Băsescu suspendă întoarcerea la popor până în 2014: „Nu amân, îi urmăresc cu referendumul. Oricum, mai ușor trece al meu cu 50% decât Constituția lor”
După decizia CCR de a accepta drept constituțional pragul de 30% pentru referendum doar dacă se aplică peste un an, președintele Traian Băsescu a anunțat la rândul său că nu intenționează să semneze decretul pentru revenirea la urme legată de uninominal și reducerea numărului de parlamentari în acest interval.
În concepția prezidențială, nu este însă vorba de o amânare a referendumului anunțat de președinte pe 11 iunie, ci de o convocare a acestuia la momentul politic oportun, dacă USL face toate demersurile de a ajunge în fața electoratului cu textul Constituției în forma actuală.
„A înțeles toată lumea că eu am inițiat referendumul pe fondul faptului că USL nu respecta referendumul din 2009. Așa am speranța că atunci când se vor horărî să promoveze Constituția vor deveni realiști. Dacă nu, partea formală e deja parcursă, le voi reamini printr-un referendum ce vor românii. Funcție de decizia lor semnez și eu decretul. Eu nu-l amân, eu îi urmăresc cu referendumul”, a spus președintele, la plecarea de la Vila Lac 1, unde s-a întâlnit cu liderii din județe ai Fundației Mișcarea Populară.
Pentru scenariul în care USL ar merge până la capăt cu revizuirea înainte ca termenul impus de CCR să se scurgă, Băsescu s-a arătat convins că referendumul pentru uninominal cu maximum 300 de membri are mai multe șanse de validare decât revizuirea Constituiției așa cum a trecut prin comisia parlamentară condusă de Crin Antonescu.
„Sunt convins că mult mai ușor trece referendumul meu cu 50% decât Constituția lor. Asta nu-i Constituția României, ci ai unei găști. E o gașcă de politicieni care au hotărât să-și facă o Constituție pentru ei crezând că-s veșnici. Și uită ce a pățit Adrian Năstase”, a comentat Băsescu.
„Eu nu m-am simțit vizat. Nu am urmărit vreun scop personal”, a replicat Crin Antonescu,, într-o intervenție TV.
Cât despre varianta cuplării referendumului de revizuire cu primul tur al prezidențialelor din 2014, șeful statului susține că ar fi o strategie pentru ca viitorului președinte să nu i se rreducă atribuțiile, așa cum ar stipula o nouă Constituție, întrucât aceasta nu ar intra în vigoare decât pentru următorul mandat prezidențial. „Hai să fim serioși!. Este clar că lucrurile nu mai sunt cum au fost la începutul dezbaterii. Implicațiile sunt enorme. Să ai un președinte defrișat dar care să intre în mandat după actuala Constituție. Și pentru când lași președintele-paiață? Pentru după mandatul tău?”, s-a întrebat Băsescu.