Prima pagină » Știri politice » Băsescu: Tarcea ar trebui să înceteze activitatea ÎCCJ până la desecretizarea protocolui cu SRI

Băsescu: Tarcea ar trebui să înceteze activitatea ÎCCJ până la desecretizarea protocolui cu SRI

Băsescu: Tarcea ar trebui să înceteze activitatea ÎCCJ până la desecretizarea protocolui cu SRI
Traian Băsescu cere desecretizarea protocolului încheiat între SRI și ÎCCJ

„Avem un element fundamental – protocolul de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dna Tarcea se tot face că se tot chinuie să-l desecretizeze. Acela este un protocol fundamental. După mine, dna Tarcea ar trebui să înceteze orice activitate a Înaltei Curți până ce acel protocol și angajamentele, dacă sunt, ale judecătorilor din penal, să fie făcute publice”, a declarat la România TV Traian Băsescu.

Președintele Comisiei de control Serviciului Român de Informații, Claudiu Manda, a declarat, la începutul lunii mai, că cel puțin un protocol, încheiat între ICCJ, SRI și Parchetul General, este încă valid, deoarece, în opinia SRI nu a fost denunțat.

„Săptămâna trecută am discutat și am formulat un răspuns către Înalta Curte de Casație și Justiție la scrisoarea deschisă pe care am primit-o de la doamna președinte al ÎCCJ despre protocolul sau protocoalele dintre ICCJ, SRI și Parchet. Am trimis în răspunsul acela titlul protocolului, numele de înregistrare ale protocolului, cele trei instituții care au semnat. Am opinat, atunci când am fost la Direcția juridică ne-au spus că, în opinia SRI, protocolul este încă valid. Dacă este un alt protocol sau este diferit de cel pe care îl are doamna președinte, e o chestiune pe care domnia sa o va evalua și dacă putem să o ajutăm, o vom face”, a declarat atunci președintele Comisiei de control SRI, Claudiu Manda.

El a precizat că protocolul pe care l-a văzut este semnat de trei părți, respectiv ICCJ, SRI și Parchetul General.

„Doresc să precizez foarte clar – protocolul pe care noi l-am văzut la Direcția juridică și am solicitat să ne parvină și la comisie este semnat între Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul general și SRI, deci este semnat în trei părți, pentru că a apărut în spațiul public că ar fi semnat între două părți. Cel pe care l-am văzut noi este semnat în trei părți. Dacă în cazul protocoalelor prezentate în spațiul public am solicitat să ne prezinte și documentul de denunțare și ne-au prezentat schimbul de adrese prin care s-au denunțat cele două protocoale, în ceea ce privește acest protocol ne-au spus că, în opinia lor, este încă valid. Nu a fost o solicitare de a fi denunțat nici din partea Serviciului Român de Informații și nici din partea ICCJ. Că este sau nu valid, că este sau nu interpretat ca fiind valid, este o chestiune pe care fiecare poate să o interpreteze. Ce pot să spun eu și ceea ce am transmis doamnei președinte ICCJ a fost acest lucru: că în opinia Serviciului protocolul pe care noi l-am văzut este încă valid sau că nu a fost denunțat”, a precizat Claudiu Manda.

 

 

Citește și