Prima pagină » Știri politice » Băsescu vrea o comisie pentru aducerea la zi a Codurilor penale

Băsescu vrea o comisie pentru aducerea la zi a Codurilor penale

Băsescu vrea o comisie pentru aducerea la zi a Codurilor penale
Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, joi seară, că va propune partidelor parlamentare înființarea unei comisii pentru aducerea la zi a Codului penal și a Codului de procedură penală, afirmând că fiecare partid ar trebui să aibă câte un reprezentat în comisie.

„Ar trebui să facă o comisie de aducere a Codurilor (penale — n.r.) la zi și de introducere a Directivei 343 a UE în legislație, în Coduri. (…) Este primul lucru care trebuie făcut. Sigur, avem Comisia juridică. Eu propun public, o să discut și cu liderii majorității, trebuie făcută o comisie imediat, cu reprezentare din toate partidele, să nu mai meargă: noi suntem PSD, majoritari, și orice ar propune altcineva, rămâne ca noi. O reprezentare — câte un reprezentat din fiecare partid parlamentar și ajustate imediat Codurile, introdusă imediat directiva pentru că suntem obligați să introducem până la 1 aprilie. Și vorbit despre nevoia de a avea stat de drept, nu stat polițienesc, pentru că au deviat”, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, la RTV.

Această comisie ar trebui să aibă un termen de două săptămâni, urmând ca punctul de vedere formulat să fie înaintat comisiilor juridice ale Parlamentului.

„Trebuie făcută o comisie care să lucreze neutru din punct de vedere politic, dar cu oameni politici, pentru că nu este treaba doamnei Kovesi legislația. Nu aș spune neutru politic, poate a fost greșită formularea, ci neutră din punct de vedere al majorității, agreată de toată lumea, pentru că fără participarea tuturor partidelor, va fi o mare hărmălaie cu definim abuzul în serviciu, să fie implicate toate partidele parlamentare. (…) Deci, în două săptămâni, această comisie trebuie să dea Comisiei juridice punctul de vedere”, a afirmat Băsescu.

Liderul PMP a mai spus că definiția care va fi dată abuzului în serviciu trebuie să țină cont de prevederile Convenției de la New York, transpusă în legislație de România, care prevede că abuzul în serviciu presupune existența unei intenții, încălcarea legii și obținerea unui folos necuvenit.

Citește și