BEC a corectat Excelul, dar n-a găsit zeci de mii de buletine de vot. „Alegătorii au plecat acasă cu ele”

Publicat: 11/06/2016, 18:08

Rezultatele finale ale alegerilor locale 2016, prezentate oficial de BEC pe site-ul său, arată că buletinele de vot nu ies la socoteală. Diferențele nu mai sunt atât de mari ca în rezultatele provizorii prezentate de BEC, în care gândul a descoperit că doar în București, la secțiile de votare nu ieșeau la socoteală peste 250.000 de buletine de vot, conform datelor introduse de BEC în tabelul Excel prezentat oficial.

Totuși, chiar și în rezultatele finale ale BEC, numărul buletinelor de vot primite la secții nu este egal cu suma voturilor valabil exprimate de cetățeni, a voturilor anulate și a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite la alegeri.

Doar în București, 1.301 buletine de vot ies în minus, iar la nivel național nu ies la socoteală 23.117 buletine de vot, conform calculelor gândul bazate pe tabelele Excel publicate de BEC pe site-ul său oficial.

În București, există 388 de cazuri la secțiile de votare când una dintre cele patru categorii de buletin de vot (pentru primar, primar general, consiliul local și consiliul general) nu iese la socoteală. De asemenea, BEC a publicat și o parte dintre procesele verbale de la secțiile de votare, la unele fiind vizibile corecturi față de ceea ce se înscrisese inițial în ele, de către președinții secțiilor de votare.

Sectorul 1, secția de vot cu cea mai mare lipsă de buletine de vot. Recordul în sectorul 4

Secția de vot cu cele mai mari probleme din București se află în sectorul 1, în incinta școlii nr. 7. Aici, în secția de votare numărul 37, ies în minus cele mai multe buletine de vot din București pentru primar de sector, consiliu local și consiliu general.

Astfel, conform tabelului cu rezultatele finale prezentat de BEC, din această secție lipsesc 24 de buletine de vot pentru primar, 27 pentru consiliul local și 22 pentru consiliul general. De asemenea, lipsesc 24 de buletine de vot pentru primarul general.

În această secție, conform rezultatelor finale, candidatul USB Clotilde Armand a pierdut cu 159 de voturi în fața candidatului PSD Dan Tudorache, care a avut 175 de voturi. USB a contestat rezultatele alegerilor în sectorul 1, cerând renumărarea voturilor în anumite secții de votare, cererea fiind respinsă inițial de biroul electoral de sector.

În procesul verbal depus la BEC pentru alegerile la Consiliul General, președintele secției de votare 37 menționează: „Alegătorii au plecat din secția de vot, acasă, cu 22 de buletine de vot”.

Aceeași mențiune este trecută la procesul verbal pentru primarul general, unde se menționează că alegătorii au plecat acasă cu 24 de buletine de vot.

Conform rezultatelor provizorii prezentate oficial de BEC pe site-ul său, la secția 37au ieșit în minus 1.001 buletine de vot pentru primarul de sector. De asemenea, ieșeau în minus 1.001 buletine de vot pentru Primarul General, 1.000 pentru Consiliul General al Capitalei și 998 pentru Consiliul Local. Scorul pentru primar era Clotilde Armand 159 de voturi, Dan Tudorache 162 de voturi.

Recordul de buletine de vot care nu ies la socoteală în București se înregistrează în sectorul 4, la secția de votare 813, din incinta școlii 99, de pe strada Huedin. Aici, ies în minus 88 de buletine de vot pentru primarul general.

La această secție, în procesul verbal, se precizează că au fost radiate 25 de persoane de pe listele electorale permanente, „pe baza informațiilor primite de operator”, pentru că datele lor nu ar fi fost completate corect. Nicio mențiune însă despre buletine de vot lipsă.

La secția de votare 298 din sectorul 2, șoseaua Pantelimon, diferența în minus este de 10 buletine de vot pentru Consiliul General. Explicația președintelui de secție, consemnată în procesul verbal depus la BEC: 10 voturi au dispărut din urnă.

Aceeași situație cu 10 voturi care nu au mai fost găsite în urnă se regăsește și la secția de votare 450 din sectorul 5, strada Năsăud.

Un alt exemplu este secția 235 din sectorul 2, lipsesc 19 buletine de vot pentru primarul general. Explicația președintelui de secție este că alegătorii nu le-au mai băgat în urnă.

Recordul la buletine de vot lipsă pentru Consiliul Local, în Oradea

Cele mai multe buletine de vot pentru Consiliul Local care nu ies la socoteală conform rezultatelor finale prezentate de BEC se găsesc la secțiile de votare din Oradea, unde ies lipsă 1.104 buletine de vot la Consiliul Local.

Alte localități unde lipsesc peste 200 de buletine de vot din această categorie sunt Piatra Neamț (1.025 buletine), Petroșani (1.008 buletine), Craiova (1.000 buletine), Hunedoara (614 buletine), Constanța (585 buletine), Satu Mare (362 buletine), Petrila (221 buletine), Iași (207 buletine) și Nenciulești, Teleorman (200 buletine).

O localitate din Teleorman are recordul la buletine de vot lipsă pentru primar

Cele mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului care nu ies la socoteală, conform rezultatelor finale prezentate de BEC, apar în localitatea Brînceni, din Teleorman, unde apare o lipsă de 1.461 de buletine de vot pentru primar.

Alte localități cu lipsuri de peste 200 de buletine de vot pentru alegerea primarului sunt Oradea (1.123 buletine), Bușteni (402 buletine), Iași (244 buletine) și Petrila (229 buletine).

Cele mai multe buletine de vot lipsă pentru Consiliul Județean, în Oradea și o localitate din Iași

Recordul pentru buletinele de vot lipsă la Consiliul Județean îl deține tot o secție de vot din Oradea, unde nu ies la socoteală 1.002 buletine de vot, conform rezultatelor finale prezentate de BEC.

Alte localități unde ies lipsă peste 200 de buletine de vot sunt Țuțora, județul Iași (904 buletine), Iași (807 buletine), Băile Govora, județul Vâlcea (800 buletine), Dudeștii Vechi, județul Timiș (637 buletine), Horezu, județul Vâlcea (530 buletine) și Niculițel , județul Tulcea (200 buletine).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”