BEC, anunț IMPORTANT pentru alegătorii din diaspora. Ce schimbări s-au făcut pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale

BEC, anunț IMPORTANT pentru alegătorii din diaspora. Ce schimbări s-au făcut pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale
Publicat: 05/11/2014, 00:11

Reprezentanți ai MAE și BEC au avut, marți, discuții legate de posibilitățile de fluidizare a procesului de vot în străinătate la turul 2 al prezidențialelor, din 16 noiembrie. După aceste discuții, BEC a adoptat, marți, o decizie și o hotărâre și a remis un comunicat.

Decizia BEC adoptată marți prevede că în termen de 5 zile, în situația în care biroul electoral al secției de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri, președintele biroului va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.

Potrivit legii, fiecare birou electoral al secției de votare din străinătate este constituit dintr-un președinte, desemnat de șeful reprezentanței diplomatice, de regulă din cadrul acesteia, și din 2 până la 6 reprezentanți ai formațiunilor politice care au propus candidați și că birourile electorale pentru secțiile de votare din străinătate nu pot funcționa cu mai puțin de 3 membri, președinte și 2 reprezentanți ai formațiunilor politice care au propus candidați.

Completarea birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate cu reprezentanții formațiunilor politice care au propus candidați se face de către președintele biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate. În lege se mai arată că, în cazul în care numărul persoanelor propuse de formațiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputație și fără apartenență politică, dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe.

Legea mai stabilește că lista este transmisă spre avizare Autorității Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe, în formatul solicitat de aceasta, în termen de două zile de la întocmire. Avizul Autorității Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare.

De asemenea, BEC a decis că alegătorii din străinătate își vor putea printa singuri formularul declarației pe propria răspundere, afișat pe site-urile BEC și al MAE, document pe care îl vor putea completa și în afara secțiilor de votare.

Decizia a fost adoptată ținând cont de necesitatea fluidizării procesului de votare la secțiile de votare din străinătate în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea Președintelui României.

Potrivit deciziei BEC, în toate cazurile, după identificarea alegătorului, semnarea și datarea declarației pe propria răspundere se va face numai în fața membrilor biroului electoral al secției de votare din străinătate.

Într-un comunicat remis presei, BEC menționează că această decizie a fost adoptată în urma întâlnirii pe care membrii BEC au avut-o, marți, cu ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, și cu reprezentanții Biroului Electoral pentru Secțiile de votare din străinătate și la solicitarea MAE.

Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central „a pus în discuție și oportunitatea și posibilitatea reală de suplimentare a secțiilor de votare din străinătate”, precum și „necesitatea de a se asigura și a se lucra cu un număr de ștampile egal cu numărul de cabine de vot, chiar dacă nu sunt prezenți toți membrii biroului electoral al secției de votare”.

În comunicat se mai arată că, în urma acestor discuții, BEC a adoptat și o hotărâre. În preambulul acesteia se arată că a fost adoptată având în vedere „situația creată de incidentele ivite la secțiile de votare din străinătate, privind exercițiul dreptului la vot” în data de 2 noiembrie. În hotărâre se precizează că mențiunea din legea pentru alegerea președintelui că al doilea tur de scrutin se organizează pe baza „acelorași liste de alegători” se referă doar la secțiile de votare din țară, spre deosebire de secțiile de votare din străinătate.

Întrebat de MEDIAFAX în ce mod Hotărârea BEC este de natură să fluidizeze procesul electoral la secțiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin, purtătorul de cuvând al BEC, Marian Muhuleț, a menționat că nu are mandat să comenteze această decizie a Biroului.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declarației pe propria răspundere și a listei pe care trebuie să se înscrie votanții din diaspora, precum și mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spațiul.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, după întâlnirea cu reprezentanți ai BEC, că MAE a propus ca declarație pe propria răspundere să poată fi descărcată online și completată înainte de vot, urmând ca la secția de vot să fie doar semnată. Totodată, MAE dorește ca decizia BES din 2 noiembrie prin care această declarație a putut fi completată și în proximitatea secției de votare să fie menținută.

Șeful diplomației a mai spus că MAE a propus și simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal. O altă propunere se referă la creșterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spațiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?