BEC a decis: PREȘEDINTELE poate să CANDIDEZE la parlamentare, dar la coada listei. Cum este definit candidatul independent

BEC a decis: PREȘEDINTELE poate să CANDIDEZE la parlamentare, dar la coada listei. Cum este definit candidatul independent
Publicat: 27/09/2024, 21:20
Actualizat: 27/09/2024, 21:57

Președintele Klaus Iohannis ar putea candida la alegerile parlamentare chiar fără modificarea legii electorale. Este decizia Biroului Electoral Central. BEC a publicat hotărârea adoptată ca urmare a solicitării PNL de formulare a unui punct de vedere cu privirea la candidatura președintelui Iohannis pe lista liberalilor pentru parlamentare. BEC explică de ce o candidatură a președintelui nu necesită o modificare a legii. 

UPDATE: Decizia finală BEC

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat hotărârea de interpretare a articolului 52, alineatul 5 din Legea nr. 208/2015 privind alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, în contextul alegerilor parlamentare din 2024.

Potrivit hotărârii, un candidat independent este definit ca o persoană care se autopropune pentru a candida și care nu figurează pe listele unui partid politic sau ale unei alianțe politice. Mai exact, persoanele care sunt incluse pe listele unui partid sau alianțe politice, chiar dacă nu sunt membri ai acestor entități, nu pot fi considerate candidați independenți.

În temeiul articolului 12 din aceeași lege, hotărârea subliniază faptul că statutul de candidat independent nu poate fi conferit unei persoane care acceptă propunerea de candidatură din partea unui partid sau alianțe, indiferent de apartenența politică.

Astfel, chiar dacă președintele are, conform Constituției, interdicție la statutul de membru de partid, o candidatură a acestuia pe listele unui partid, fără a deveni membru de partid, este posibilă în cadrul legal existent.

Potrivit actualelor norme, fiecare candidat independent are dreptul la timp de antenă, la studiourile teritoriale, de cel mult 5 minute, însumate pe întreaga durată a desfășurării campaniei electorale. În plus, Klaus Iohannis ar apărea pe buletinul de vot la final, după partide, dacă va fi independent.

Știrea inițială

Partidul Național Liberal (PNL) a solicitat Biroului Electoral Central să clarifice dacă președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare din decembrie pe listele PNL, fără a fi nevoit să demisioneze din funcția de președinte al României.

Solicitarea a fost amânată pentru vineri, din cauza absenței reprezentantului PNL la ședința BEC de pe 23 septembrie. (detalii AICI). Tot vineri, PNL are programată ședința Biroului Politic Național care începe la ora 16:00.

Potrivit deciziei BEC, legea electorală nu ar avea nevoie de modificări pentru ca președintele să candideze la alegerile parlamentare, astfel că demersul PNL este inutil.

BEC a stabilit că pe lista unui partid poate candida orice persoană care are apartenență politică, deci se bucură de susținerea respectivului partid chiar dacă nu este membru de partid.

Președintele poate fi astfel prezent pe lista de candidați ai unui partid, prin decizia partidului, de vreme ce Legea fundamentală interzice doar calitatea de membru de partid, nu apartenența politică a președintelui.

Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților

Articolul 54

  • (3) Candidații independenți trebuie să fie susținuți de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședință în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 500 de alegători.
    (7) Susținătorii pot fi numai cetățeni cu drept de vot și cu domiciliul sau reședința în circumscripția electorală pentru care se propun candidați. Un alegător poate susține mai multe liste de candidați sau candidați independenți.
  • Articolul 68, alineatul 6) Partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale, candidații independenți, precum și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale au obligația să solicite, cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor, conducerii posturilor de radiodifuziune și de televiziune publice și private sau, după caz, studiourilor teritoriale ale acestora acordarea timpilor de antenă. Solicitările făcute după acest termen nu se iau în considerare.
    (7) Timpii de antenă la radiodifuziunile și televiziunile publice și private, inclusiv la cele prin cablu, se acordă partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale sau organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri în fiecare din zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri. Fiecare candidat independent are dreptul la timp de antenă, la studiourile teritoriale, de cel mult 5 minute, însumate pe întreaga durată a desfășurării campaniei electorale.

Germanii se dezic de neamț

„FDGR are astăzi consiliul director la Sibiu și nu avem pe ordinea de zi așa ceva, sincer nici nu văd de ce ar face asta, eu cred că sunt șopârle de presă”,  a precizat deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al minorității germane, ales pe lista FDGR.

Citiți și: Klaus Iohannis „stinge focul” din curtea PNL: Îmi voi încheia mandatul la termen și nu voi candida la alegerile parlamentare

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Ciclonul va face PRĂPĂD în România! Va ploua cu 100 l/mp, comandamentul pentru Situații de...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Israelul monitorizează o uriașă armată masată la graniță, care așteaptă ordinele Hezbollah
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
O femeie din India a cerut divorțul la 40 de zile după nuntă pentru că...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
Casa Verde 2024. Reacţia lui Răzvan, care n-a apucat să prindă fonduri, deşi avea totul...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Incendiu cu degajări mari de fum în București la containere locuite de ucraineni! Este pericol...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Netflix pregătește o comedie fantastică: Despre aventurile unui bărbat divorțat. Video
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Tot mai mulți oameni folosesc ChatGPT, iar asta nu este neapărat de dorit