Berlinul îl convoacă pe ambasadorul român în Germania
Guvernul german l-a convocat joi pe ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu pentru a-i prezenta „preocuparea” sa față de situația politică din țară, a anunțat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.
„I s-a prezentat marea preocupare a Guvernului federal față de evoluția politică internă din România”, a anunțat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-un comunicat.
Ambasadorul român în Germania este Lazăr Comănescu.
Luni dimineață, cancelarul Agela Merkel a avut „o convorbire telefonică detaliată” cu președintele român Traian Băsescu, iar „în centrul discuției a fost desfășurarea evenimentelor politice interne din România”. „Explicațiile președintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră innacceptabil ca într-o țară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”, se arata într-un comunicat al purtătorului de cuvânt Steffen Seibert.
Premierul Victor Ponta a declarat, tot luni, comentând discuția telefonică dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, și președintele suspendat, Traian Băsescu, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român și că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni. Ponta a mai declarat că este convins că pe 30 iunie, imediat după referendumul de demitere a șefului statului, niciun creștin democrat german n-o să-și permită să mai jignească poporul român și să spună că România este o dictatură, el întrebând, retoric: „Ce, suntem colonie?”. „Sunt convins că pe 30 iunie niciun creștin democrat german n-o să-și permită să mai jignească poporul român și să spună că suntem vreo dictatură. Eu știu că și în Germania oamenii decid la vot. Sau în Germania e democratic să decidă oamenii la vot și în România nu e democratic? Ce, suntem colonie?”, a spus Ponta.
Marți, premierul Victor Ponta a declarat că regretă modul în care a comentat declarațiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situația politică din România, în care a arătat că nu aceasta votează la referendum, dar a afirmat că oficialul străin ar fi trebuit să consulte toate părțile. „Regret acel răspuns, dar într-o logică normală trebuia să existe o discuție și cu cealaltă parte”, a spus Ponta