Biblioteca Națională a României a confirmat, pentru Gândul, că nu a primit, până pe 8 august, nicio solicitare de acordare a unui cod de identificare pentru cartea anunțată de Nicolae Ciucă, cu titlul „Un ostaș în slujba țării”, pentru a cărei promovare partidul plătește milioane de euro din subvenția pentru partide. Cartea nu este de găsit, de altfel, nici astăzi, 14 august, în catalogul general al bibliotecii.
Termenul de referință pentru diseminarea datelor, ales de Biblioteca Națională, a fost 8 august, ziua în care Gândul a înaintat cererea.
Până la data de 08.08, ora 14.45, la Centrul Național ISBN-ISSN-CIP, din cadrul Bibliotecii Naționale a României nu a fost recepționată nicio solicitare privind acordarea de servicii de identificare (…) pentru titlul „Un ostaș în slujba țării”, autor Nicolae Ciucă, se arată în răspunsul instituției, înregistrat în 12 august.
Pe 8 august, Gândul a scris, în exclusivitate, că autobiografia lui Ciucă „nu există”.
Cinci zile mai târziu, am căutat, din nou, în sistemul CIP (descriere bibliografică preliminară pentru cărțile în curs de apariție), să vedem dacă, între timp, a apărut vreo solicitare.
La o simplă căutare în Catalogul General, după titlul cărții anunțat de al doilea om în stat, platforma generează zero rezultate.
Am efectuat și o căutare după numele autorului, adică cel al președintelui PNL. La domeniul „cărți”, numele Nicolae Ionel Ciucă nu există.
L-am găsit, în schimb, pe Nicolae Ciucă, autor de lucrări științifice: „Armata s-a născut odată cu poporul”, „Roles of alliances and coalitions in the war of terrorism” și teza de doctorat, „Dimensiunea angajării armatei României în operații întrunite multinaționale”, susţinută în anul 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.
Așa cum relatam, pe 8 august, procedura de publicare a unei cărți prevede atribuirea unui cod ISBN, emis de către Centrul Naţional ISBN, din cadrul Bibliotecii Naționale a României.
Procedural, fiecărei edituri i se alocă o plajă de numere ISBN. Acestea au obligația să trimită, cu 30 de zile înainte de tipărire, datele cărții pe care o publică. Aceste date se înregistrează în Catalogul General CIP.
Pe 8 august, „cartea” lui Nicolae Ciucă nu era înregistrată în Catalog. După cum am arătat, nici pe 14 august această procedură nu a fost efectuată.
După dezvăluirile Gândul, Nicolae Ciucă a ținut să-i liniștească pe liberalii din conducere că această carte „există” și că „a plecat spre editură”.
În ședința Biroului Politic Național, de luni, Ciucă a spus conducerii că nu îl deranjează atacurile partenerilor de coaliție, pe subiectul cărții sale, parteneri care „încearcă să abată atenția de la subiectul Spitalului Pantelimon”.
Dar nu a suflat niciun cuvânt despre campania de marketing pentru cartea sa, pe care partidul o finanțează din fonduri publice.
Nu am niciun fel de problemă, am trecut prin lupte mult mai grele decât astfel de atacuri, astfel încât nu avem a ne intimida. Doar pentru informarea dumneavoastră vă pot spune că astăzi cartea a plecat la editură, motiv pentru care este important să știți lucrul aceasta, pentru că, probabil, nevorbind prea mult despre lucrul acesta, și dumneavoastră aveați nevoie de această confirmare, a spus Ciucă în BNP, conform unor surse participante, care au confirmat pentru Gândul declarațiile președintelui.
Însă, nici măcar apropiați ai săi sau membri ai BPN nu au văzut vreo coală din carte sau cunosc ceva din conținutul acesteia.
Cartea ostașului este o mare taină. Nici purtătorul de cuvânt al partidului n-a văzut-o. Dacă la debutul scandalului cu panourile lui Ciucă, liderii partidului îl apărau, spunând că viitoare carte exprimă „valorile liberale”, mesajul și-a schimbat puțin nuanța.
E vorba de o carte care urmează să apară, o carte care expune viziunea, ideile, experiențele domnului Ciucă, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.
Mai mult, după apariția informațiilor conform cărora „autobiografia” lui Ciucă ar fi scrisă de consultanți, au început să circule și glume pe seama sa: „Cred că acum stă și memorează pasaje din carte”.
CITEȘTE ȘI: