Câteva exemple:
– la Drumul Expres Pitești-Craiova, „a fost lansată procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor, iar în trimestrul II se vor semna contractele pentru cel puțin 2 din 4 loturi”
– la extinderea platformei Aeroportului Henri Coandă Otopeni „s-a finalizat proiectul tehnic, urmează licitația pentru execuția lucrărilor”
– la construcția a 3 din 4 stadioane noi în vederea Euro 2020 „s-au aprobat indicatorii tehnicoeconomici ai obiectivelor de investiții”
– investiții PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) conducte apă și canal: „realizat în trimestrul I – 308 km, estimat în trimestrul II – 300 km”
– investiții PNDL în locuințe: „realizat în trimestrul I – 84 de unități, estimat în trimestrul II – 100 de unități”
– investiții PNDL în drumuri județene și comunale: „realizat în trimestrul I – 419 km, estimat în trimestrul II – 520 km”
– construcție de creșe și grădinițe: „realizat în trimestrul I – 4 unități, estimat în trimestrul II – 28 de unități”
– modernizare unități de învățământ: „realizat în trimestrul I – 2 unități, estimat în trimestrul II – 104 unități”
– cămine culturale și bazine de înot: „realizat în trimestrul I – 5 unități, estimat în trimestrul II – 27 de unități”.
De asemenea, ca „realizări” în bilanțul pe trimestrul I apar înființarea Consiliului de Programare Economică, coordonarea schemelor de ajutor de stat, a PPP-urilor (parteneriatelor public-pricvate -n.n.) și a proiectelor majore de investiții și coordonarea Comisiei Naționale pentru adoptarea monedei euro.
Una dintre realizările Guvernului este și achiziția Șantierului naval Mangalia, unde statul redevine acționar majoritar și „va deține 51% din capitalul social al companiei”.
Tot ca o „realizare a trimestrului I” este trecută și „implementarea noului sistem electronic de achiziții publice (SICAP)”, în condițiile în care sistemul este funcțional din data de 2 aprilie.
Referitor la măsurile fiscale, documentul de bilanț pe trimestrul I 2018 menționează, între altele, că vom plăti „totul online” din anul 2019.
Printre măsurile sociale prevăzute în bilanțul citat este amintită „creșterea salariilor profesorilor cu 20% de la 1 martie”, cu precizarea că „din decembrie până în prezent, salariile profesorilor au crescut cu 40%”, respectiv că „din aprilie 2016, salariile nete ale medicilor s-au dublat”. De asemenea, „de la 1 ianuarie 2018 indemnizațiile persoanelor cu dizabilități au crescut în medie cu circa 30%”.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat, în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD de luni, primul bilanț al Guvernului. Întrebat, pe 10 aprilie, dacă va fi făcută o evaluare a Guvernului la ședința CExN al PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: „Nu. Va fi o prezentare făcută de prim-ministru, o analiză, un mini-bilanț”.
Chestionat dacă este mulțumit de activitatea miniștrilor Cabinetului Dăncilă, Dragnea a replicat: „Sunt mulțumit de activitatea prim-ministrului”, precizând însă că programul de guvernare se implementează ca la carte.