Prima pagină » Știri politice » Bilanțul lui Claudiu Năsui la Ministerul Economiei: „Este o zi în care putem să fim optimiști”

Bilanțul lui Claudiu Năsui la Ministerul Economiei: „Este o zi în care putem să fim optimiști”

Bilanțul lui Claudiu Năsui la Ministerul Economiei: „Este o zi în care putem să fim optimiști”
Claudiu Năsui, la finalul mandatului de la Ministerul Economiei/ Sursa: Alexandra Pandrea

Claudiu Năsui și-a prezentat, marți, bilanțul activității la conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, după opt luni de mandat.

Claudiu Năsui este unul dintre cei șase ministri ai USR PLUS care și-au depus demisiile, marți, la cabinetul premierului, așa cum au anunțat luni seara, după eșecul ședinței cu numărul trei a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului convocată pentru discutarea calendarului moțiunii de cenzură depuse împreună cu AUR împotriva Guvernului Cîțu.

Atac la Guvernul Cîțu

În declarația de la sediul ministerului, Claudiu Năsui a atacat deciziile Cabinetului din care s-a retras.

„Este o zi în care putem să fim optimiști, o zi în care pentru prima dată, cred că în 31 de ani de istorie ai României, un partid politic spune clar, ferm și răspicat: Nu hoției, nu corupției, nu unui potențial tun de 50 de miliarde de lei  și spune lucrurile acestea nu doar la nivel retoric, nu doar pe Facebook sau în presă, o spune și la nivelul acțiunii, prin a retrage sprijinul Guvernului care face lucrul acesta”, a spus Claudiu Năsui.

Ministrul demisionar a subliniat nevoia de reformă din companiile de stat, amintit de decizia de a elimina funcțiile de administratori speciali.

Marți, o a patra ședință a BPR nu a putut avea loc din lipsă de cvorum  , iar liderii camerelor au anunțat că vor comunica Guvernului moțiunea de cenzură. Moțiunea de cenzură a URS PLUS și Aur a fost semnată de 122 de parlamentari, în contextul în care USR PLUS are 80 e mandate, iar AUR, 43 de mandate în Parlament. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată în plen de 234 de aleși.

Dan Barna și miniștrii USR PLUS au anunțat, luni seara, că demisionează din Guvern. „Am decis că nu putem merge mai deprate cu un premier care nu are un minim respect pentru adevăr”, a spus Dan Barna, vicepremier și copreședinte al USR PLUS.

Premierul Florin Cîțu, a declarat luni seară că partenerii de coaliție de la USR PLUS s-au comportat ca niște „copii răsfățați”, alegând să iasă de la guvernare într-o perioadă atât de dificilă în care se află România. Acesta a susținut că încă își dorește să se așeze la masa discuțiilor pentru a găsi o soluție și așteaptă să vadă dacă își vor depune marți demisiile.

USR PLUS a avut, până marți, are în Guvern, conform algoritmului coaliției, șase mandate: Dan Barna – vicepremier, Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății, Cristian Ghinea – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ciprian Sergiu Teleman – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Al șaptelea membru USR PLUS din Executiv, Stelian Ion, a fost demis din funcție de ministru al Justiției, săptămâna trecută, în contextul tensiunilor privind avizarea proiectului de OUG privind aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Potrivit unor surse politice, PNL a stabilit deja cine vor fi interimarii . Toți miniștrii interimari vor fi de la PNL, deși din guvern mai face parte și UDMR, astfel că Ministrul Energiei, Virgil Popescu, va fi interimar la Ministerul Economiei, în locul lui Claudiu Năsui.

O ședință de Guvern este programată pentru marți, la ora 14:00, fără a fi anunțată o agendă oficială. Din declarațiile premierului, azi se va discuta prima rectificare bugetară din acest an.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și