Birchall, cuprinsă de evlavie la audieri: Să punem în valoare România, frumos numită grădina Maicii Domnului
„În ceea ce privește obiectivele Ministerului delegat pentru afaceri europene în primul rând vom avea în gestiune pregătirea, organizarea și exercitarea Consiliului Uniunii Europene, doi, coordonarea elaborării mandatelor și a pozițiilor României în domeniul afacerilor europene”, a declarat Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în cadrul audierii din comisiile de specialitate.
Ana Birchall a afirmat că noul minister va asigura unitatea centrală de coordonare și implementare a planului de măsuri privind organizarea președinței Consiliului UE de către România.
„Vom demara cu promptitudine procesul de calibrare a resurselor umane și materiale la nevoile specifice organizării președinției. Preluarea primei președinții a Consiliului Uniunii Europene în 2019 va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României. Vom avea o președinție cu o agendă complicată, negocieri privind perspectiva financiară 2021-2028, cu posibila finalizare a negocierilor eferente procesului de ieșire a Marii Britanii din UE, cu alegeri pentru PE (…), practic vorbim despre cel mai important proiect post aderare care va trebui susținut de toate forțele politice”, a susținut Birchall.
Aceasta a mai spus că va fi necesară folosirea eficiență a argumentului Brexit pentru a ne păstra avantajele comparativă și rămâne în grupul tărilor membre cu fiscalitate redusă, o „importantă ancoră de convergență a României”.
Ministrul delegat a vorbit și despre necesitatea asigurării unui tratament corect și nediscriminatoriu pentru cetățenii românii în contextul viitoarelor angajamente UE-Marea Britanie, dar și în interiorul UE.
Ana Birchall a susținut că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de urmărit, văzut”ca simbol al nediscriminării Românilor în UE” și a subliniat și importanța de realiza obiectivul de finalizare a MCV.
„Avem obligația să ne asigurăm că în orizontul de timp descris de președintele CE vom realiza obiectivul de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare pe baza progreselor reale, evaluate corect, dar fără condiționalități politice de orice fel”, a mai spus ministrul delegat.
Ana Birchal a afirmat că principalul obiectiv al Românie în actualul context de securitate va trebui să fie acela de racordare la noile formule de cooperare consolidată care se vor contura la nivelul UE și de participare activă la dezbaterile privind viitorul UE, în paralel cu o politică externă activă care să țină seama și de mutațiile din lumea euro-atlantică.
Birchall a fost întrebată și care va fi poziția față de Republica Moldova, răspunzând că va susține eforturile Republicii Moldova de aderare la UE pentru ca parcursul european al acesteia să fie ireversibil.
Nici această audiere nu a fost lipsită de dispute. Deputatul PMP Eugen Tomac a părăsit sala, nemulțumit de rapiditatea cu care se desfășoră audierile, afirmând că „este un abuz ce se întâmplă”.
Birchall a fost avizată favorabil, cu 18 voturi „pentru” și 7 „împotrivă”.