Biroul Electoral Central a respins toate contestaţiile şi sesizările cu privire la ANULAREA alegerilor parlamentare
Biroul Electoral Central a respins, sâmbătă, în şedinţă, toate contestaţiile şi sesizările cu privire la anularea alegerilor parlamentare. Cinci sesizări au fost depuse la instituţie, fiind vizată campania partidului POT, care a trecut pragul electoral.
Cei care au solicitat invalidarea scrutinului sunt reprezentanți ai unor formațiuni care nu au intrat în parlament după votul din data de 1 decembrie.
Sesizările acestora fac referire la Partidul Oamenilor Tineri, creat de o deputată fostă AUR, Anamaria Gavrilă. POT a beneficiat pe TikTok de o campanie asemănătoare celei care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Astfel, partidul a reușit să depășească pragul electoral cu peste un procent.
„Au fost depuse patru sesizări, ultimele trei în cursul zilei de sâmbătă. Cei de la partidul DREPT au fost primii care au cerut anularea scrutinului parlamentar, însă solicitarea lor a fost deja respinsă.
Biroul Electoral Central constată că cererea este tardiv formulată, petentul fiind decăzut din dreptul de a formula această cerere”, a precizat Biroul Electoral Central.
CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat, prin decizia fără precedent luată de Curtea Constituțională. Hotărârea a venit cu două zile înaintea turului 2 al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care diaspora vota deja. Primul tur fusese validat de CCR după o săptămână, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.
CCR afirmă că după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, Curtea a luat act de conținutul lor și a constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”.
CITEȘTE ȘI: