13:11 Marcel Ciolacu, despre moțiunea de cenzură: O vom discuta mâine și o să luăm o decizie împreună
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarant, luni, înaintea Biroului Permanent Național că marți va avea loc o ședință de grup reunit, unde va fi prezentă și Viorica Dăncilă, pentru a se discuta despre moțiunea de cenzură pe care Opoziția o va depune în Parlament.
Întrebat dacă are emoții pentru Moțiunea de cenzură pe care Opoziția o va depune în Parlament, Marcel Ciolacu a declarant că nu are emoții.
„Matematic, în continuare, se menține același lucru”, a declarant Ciolacu, adăungând că are susținerea tuturor membrilor de partid pentru moțiune.
„Categoric da, mâine (marți n. red.” vom avea o ședință de grup reunit, la ora 14:00, la care va veni și doamna Prim-ministru, e posibil și domnul Tăriceanu, vedem.”
„Nu am făcut încă o strategie, presupun că o vom discuta maine și o să luăm o decizie împreună”, a adăugat acesta.
Întrebat despre OUG 114, președintele Camerei Deputaților a declarat că așteaptă să vadă modificările.
„S-a discutat. Să vedem modificările care trebuie făcute, în primul rând, în ordonanță. Ca să fie mult mai rapide.”, a declarat Ciolacu.
12:15 Ecaterina Andronescu, după ședința BPN PSD: Am vorbit despre moțiunea de cenzură
Am vorbit despre moțiunea de cenzură Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, după participarea sa la BPN PSD, că a vorbit despre moțiunea de cenzură ce va fi depusă de Opoziție la adresa Guvernului. Anterior, premierul Viorica Dăncilă a discutat cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre acest subiect.
„În principal am vorbit despre ce ar trebui să facem, să strângem rândurile și să ieșim din această stare de încrâncenare după alegeri. Am vorbit și despre moțiune”, a spus Ecaterina Andronescu la ieșirea din sediul PSD din Bulevardul Kiselleff.
Întrebată dacă va candida pentru o funcție în PSD la congresul organizat de partid pentru alegerea conducerii la sfârșitul lunii iunie, aceasta a răspuns: „O să mă gândesc”.
Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a discutat, luni dimineață, cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre moțiunea de cenzură care va fi depusă în curând de către partidele de Opoziție, au declarat pentru Mediafax surse politice. Discuțiile au avut loc în biroul liderului ALDE din Parlament.
Partidele de Opoziție au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură la adresa Guvernului. Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că textul moțiunii este aproape gata și că se poartă negocieri cu toate partidele parlamentare. În acest context, Kelemen Hunor a anunțat că UDMR va vota moțiunea de cenzură.
11:52 Buzatu: Nu vreau să îmi exprim susținerea față de nimeni. Aștept să văd cine candidează
Dumitru Buzatu, lider al PSD Vaslui, a declarat, luni, înaintea ședinței BPN PSD, că nu vrea să-și exprime susținerea față de nimeni din partid, precizând că așteaptă să vadă cine va candida pentru funcția de președinte al Partidului Social Democrat.
„Nu pot să vă spun. Deocamdată nu m-am gândit în acest week-end la criterii. Probabil că cei care vor pregăti Congresul vor găsi și o listă de criterii, procedurile, modurile în care se va desfășura Congresul și alegerea președintelui. În fruntea PSD poate să fie oricare dintre cei care își doresc să candideze și să își asume funcția de președinte”, a declarat Dumitru Buzatu, lider al PSD Vaslui, înaintea ședinței BPN PSD.
Întrebat dacă o susține pe Viorica Dăncilă în fruntea PSD, acesta a replicat: „Nu aș vrea să mai repet o glumă arhicunoscută. Nu vreau să îmi exprim susținerea față de nimeni pentru că aștept și eu să văd care sunt aceia care vor să candideze pentru funcția de președinte. Dacă ar fi să deconteze (cel care va câștiga funcția de președinte PSD , pentru eșecul de la europarlamentare – n.r.) înseamnă că după ce va câștiga alegerile să își dea demisia probabil din funcția de președinte. Avem un moment de analiză care va fi ulterior acestor frământări și vom vedea care sunt concluziile care au generat acest rezultat și vom vedea ce trebuie să facem”.
Biroul Permanent Național al PSD s-a reunit, luni, la sediul din Kiseleff. Social-democrații urmează să discute despre pregătirea Congresului extraordinar și noile propuneri de vicepremieri, Eugen Teodorovici și Ștefan Radu Oprea fiind printre variante au spus surse din partid pentru Mediafax.
11:41 Firea, atac la Oprișan
Gabriela Firea, președinte interimar PSD București, a criticat, luni, decizia din partid potrivit căreia Marian Oprișan se va ocupa de strategia politică, spunând că acesta a atacat-o la rândul său și a lansat minciuni doar pentru că nu i-a permis să îl critice pe Paul Stănescu.
„Dacă după elucubrațiile spuse de Marian Oprișan încă ne bazăm pe el să facă strategia politică a partidului, voi citi partea din strategie care nu îi aparține”, a spus Gabriela Firea.
Aceasta a explicat și de unde a pornit scandalul: „Domnul Oprișan de fapt l-a acuzat pe Stănescu că nu știe să scrie. Să nu vorbesc despre problemele gramaticale, că e domeniul meu. Nu e normal. L-a atacat pe domnul Stănescu, cu niște minciuni, că vrea să facă partidul mic să îl dea la Ponta, vă dați seama ce relații avem, și pentru că l-am apărat eu cu doamna Vasilescu și dl Buzatu, pentru că am făcut apel la înțelepciune s-a răzbunat pe mine, venind cu aberații”.
Referitor la întâlnirea despre care Marian Oprișan ar fi vorbit în ședința PSD și la care ar fi participat Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea și Paul Stănescu, subiectul fiind amnistia, Firea a comentat: „poveste elucubrantă a lui Oprișan că s-a dus la un prieten unde s-a văzut cu soțul meu și dl. Stănescu. Soțul meu a spus da, «ne-am văzut, dar Oprișan a spus să îl susținem să preia PSD, pe vremea când încă era Dragnea, asta a fost discuția si noi am spus că nu decidem cine este președintele PSD». Dar a venit să spună aberațiile din CEx. Stau să mă întreb cui slujea acel episod”.
„Nu mi s-a propus. Deocamdată am fost anunțați că se va realiza o largă cercetare științifică în țară pentru a arăta ce a determinat scăderea la jumătate a procentului la alegerile europarlamentare și apoi principalii lideri ai artidului să fie testați. Despre mine nu am cerut niciodată nimic”, a declarat Gabriela Firfea, înainte de ședința PSD de luni.
„Mi se pare un disconfort pe colegi să se autopropună. E mai normal ca partidul să își măsoare liderii .Cum să spui: dragi colegi, vă rog să mă introduceți în sondaj”, a mai spus Firea.
Întrebată dacă ar trebui să fie un candidat din exteriorul formațiunii, Firea a afirmat: „Cred că PSD are în acest moment câțiva lideri care pot să îi reprezinte pe români cu cinste”.
Firea a reiterat, luni, ideea potrivit căreia nu va participa la Congresul PSD de pe 29 iunie și nu va candida pentru nicio funcție în partid, precizând că în perioada respectivă are programată operația. Edilul a ținut că sublinieze că nu îi e frică de competiție.
„Am motiv să-mi reprogramez operația? Am înțeles că nu există niciun motiv. Dar nu vor fi scoase la concurs, ca să mă exprim ca la multinaționale, decâtpoziția de președinte, președinte executiv și secretar, cele care care sunt interimar, nu cele de vicepreședinți. Nu (voi candida- n.r.). Repet, nu pot să particip la Congres pentru că exact în acea perioadă eu am programată acea intervenție chirurgicală. orice se poate reprograma că doar nu mă oprerez în străinătate la un profesor mare care nu mă operează decât în ziua și ora de … Mă operez în România, la Spitalul Cantacuzino, cu aceiași medici extraordinari, cu care am fost și în operația anterioară”, a declarat Gabriela Firea, înaintea ședinței BPN PSD.
Edilul a precizat că nu îi e frică de competiție în partid, lăsând să se înțeleagă că nu-și dorește o funcție de vicepreședinte.
„Nu mă tem de competiție, dar terbuie să-ți dorești foarte mult un anumit lucru. Sunt mai multe aspecte pe care nu pot să le spun în fața dumneavoastră, ele trebuie spuse în partid și acolo să rămână”, a mai spus Firea.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, înaintea ședinței BPN PSD, că premierul Viorica Dăncilă le-a spus vineri în ședința Comitetului Executiv, că nu a fost lăsată să se implice în realizarea legii bugetului de stat, precizând că „altcineva a făcut bugetul, politic”.
Referitor la Congresul în care social-democrații vor alege conducerea PSD și vor schimba statutul, în BPN de luni vor fi discuții despre chestiuni organizatorice documentele care vor fi aprobate, participanții, etc, au precizat sursele citate.
La ședința CEx de vineri au fost stabilite trei comisii: comisia de statut, comisia care face programul politic, condusă de Marian Oprișan, și comisia care face programul de guvernare, condusă de Mihai Fifor.
Un plan avut în vedere ar fi ca PSD să facă propunere interimară pentru funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea lui Titus Corlățean pentru acest post în Executiv au explicat sursele menționate.
De asemenea, Viorel Ștefan ar urma să demisioneze, iar PSD să propună ca vicepremier interimar pe altcineva. Viorel Ștefan a fost numit membru al Curții de Conturi a Uniunii Europene, mandat care începe de la 1 iulie.
Prin urmare, variante posibile pentru cele două interimate ar fi Eugen Teodorovici, în locul lui Viorel Ștefan, iar pentru portofoliul de vicepremier pe parteneriate strategice Ștefan-Radu Oprea, ministru pentru Mediul de Afaceri, au adăugat sursele din PSD.
Unii social-democrați au sugerat ca ambele propuneri pentru vicepremieri plini să fie făcute concomitent, aproape de perioada expirării interimatului, interval care durează 45 de zile, potrivit legii, au explicat sursele citate.
Prin urmare, partidul ar putea propune alți doi social-democrați pentru cele două funcții în Guvern, după Congresul din 29 iunie sau în pregătirea evenimentul la care va fi aleasă conducerea PSD și va fi modificat statutul în sensul revenirii la alegeri prin delegați.
La CEx al PSD de vineri a fost stabilit Congresul extraordinar pe 29 iunie. Paul Stănescu a demisionat din funcția de președinte executiv interimar al partidului, însă a anunțat ulterior că ar putea candida pentru funcția de vicepreședinte PSD.
Surse social-democrate au declarat, pentru Mediafax, că Viorica Dăncilă le-a transmis colegilor din CEx că nu vrea să candideze la prezidențiale și că îl va sprijini pe cel pe care îl va nominaliza PSD. Printre cei care ar fi interesați să intre în cursă sunt Eugen Teodorovici, Olguța Vasilescu și Marian Oprișan, au declarat surse politice pentru Mediafax.
Partidul ia în calcul și varianta unui prezidențiabil din afara partidului.
Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, vineri, o scrisoare premierului în care a expus motivele refuzului de numire a lui Titus Corlățean în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, argumentând că acesta a gestionat defectuos activitățile ca ministru de Externe.
În schimb, șeful statului a semnat decretele pentru numirea Anei Birchall la Ministerul Justiției, a Roxanei Mînzatu la Fonduri Europene și a Nataliei Intotero la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru