Prima pagină » Știri politice » BLAGA A DEMISIONAT DIN FRUNTEA PNL. Fostul lider, acuzat de DNA că a luat 700.000 de euro pentru partid

BLAGA A DEMISIONAT DIN FRUNTEA PNL. Fostul lider, acuzat de DNA că a luat 700.000 de euro pentru partid

BLAGA A DEMISIONAT DIN FRUNTEA PNL. Fostul lider, acuzat de DNA că a luat 700.000 de euro pentru partid
Vasile Blaga a anunțat că demisionează din funcția de copreședinte al PNL, după ce procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală pentru trafic de influență, pentru că ar fi primit 700.000 de euro pentru finanțarea PDL, împreună cu Gheorghe Ștefan (Pinalti), fostul primar de la Piatra Neamț, condiționând firmei de IT Romsys câștigarea unor contracte cu o companie națională de energie de remiterea unui comision de 10% până la 25% din valoarea contractelor. Totodată, Pinalti este acuzat că i-a condiționat menținerea în funcție a directorului companiei de stat de acordarea contractelor către Romsys. Vasile Blaga a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce a fost audiat pentru mai bine de două ore, la DNA Ploiești. În același dosar mai sunt urmăriți penal și fostul edil din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, dar și fostul administrator al companiei de IT Romsys, Horațiu Berdilă. „O să îmi dovedesc nevinovăția", a declarat Blaga la ieșirea de la DNA. La scurt timp după audierea lui Blaga, Elena Udrea a sosit, la DNA Ploiești, pentru a fi audiată ca martor în același dosar.

Acuzațiile DNA îl scot din politică pe Vasile Blaga. Liderul PNL a demisionat de la conducerea liberalilor și că nu mai candidează pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din acest an. 

Deciziile au fost anunțate una după alta. Prima chiar de Vasile Blaga, la ieșirea de la DNA. : „Eu sunt primul care o să respect statutul (n.r – partidului)”, a răspuns Blaga întrebat dacă își va da demisia din fruntea PNL. A doua printr-un comunicat al liberalilor. „Partidul Național Liberal precizează faptul că Vasile Blaga l-a informat pe președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, că nu își va depune candidatura pentru un nou mandat de parlamentar”, se arată în informarea către presă a PNL.

„Partidul Național Liberal pierde un stâlp al construcției sale, în urma acestei demisii. În același timp, demisia copreședintelui PNL este un exemplu de onoare și consecvență, care arată, încă o dată, diferența majoră dintre partidul nostru și toți ceilalți. Diferența este că, deși prezumția de nevinovăție este aceeași pentru toată lumea, doar câțiva au demnitate și respect față de partidele pe care le reprezintă și față de electorat”, a recționat pe Facebook  copreședintele PNL, Alina Gorghiu. 

Acuzațiile procurorilor

Vasile Blaga a fost plasat. miercuri,sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce a fost audiat pentru mai bine de două ore, la DNA Ploiești într-un dosar privind finanțarea PDL.  Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influență, alături de Gheorghe Ștefan (Pinalti), și el acuzat  pentru trafic de influență și folosirea funcției de conducere într-un partid politic pentru obținerea de foloase necuvenite, și fostul administrator și director al companiei de IT Romsys, Horațiu Berdilă, pentru cumpărare de influență.

„Eu o să îmi dovedesc nevinovăția. Alte comentarii nu am de făcut”, a spus Blaga, la ieșirea la DNA Ploiești .

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012, compania Romsys a câștigat mai multe contracte IT cu companii de stat din domeniul energiei, precum Hidroelectrica sau Electrica.

Procurorii anticorupție arată că Vasile Blaga, care la data săvârșirii faptelor ocupa funcția de secretar general al PDL, formațiune aflată pe atunci la guvernare, a fost audiat într-un dosar în care este implicat și primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (Pinalti), și că în anul 2009, acesta a încheiat o înțelegere cu edilul pentru a încerca să obțină bani pentru partid.

Concret, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să poată fi atribuite contracte de achiziție publică unor firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

„În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate”, arată DNA printr-un comunicat de presă. 

În plus, în perioada 2011-2012, primarul Gheorghe Ștefan a ținut legătura cu Vasile Blaga și l-a informat constat pe acesta despre modul în care banii ajungeau la partid prin intermediul unei companii naționale din domeniul energiei.

Astfel, prin licitații trucate în așa fel încât câștigătoare să fie compania lui Bruno Horațiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, adică un anumit procent din valoarea contractelor respective. 

„În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei”, se mai arată în comunicatul DNA. 

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, „a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare”, arată procurorii DNA

Udrea, audiată ca martor

Elena Udrea a fost și ea audiată ca martor la  DNA Ploiești în dosarul lui Vasile Blaga.

Înainte de a intra în sediul DNA, întrebată dacă este surprinsă de inculparea lui Vasile Blaga, Elena Udrea a răspuns: „Da, e destul de neașteptată, având în vedere că, până acum, nu l-a întrebat nimeni nimic”.

„Având în vedere că, cel puțin eu sunt întrebată de vreo doi ani de zile de campanii electorale, cred că pot fi întrebați și cei care au condus campanii electorale”, a mai spus Udrea.

 
Vasile Blaga a sosit, miercuri, dimineață, la DNA Ploiești. Surse judiciare au declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că Vasile Blaga este audiat ca suspect într-un dosar de trafic de influență.

Conform acelorași surse, Vasile Blaga este suspectat că ar fi intervenit pentru atribuirea unor contracte preferențiale, în perioada 2009 – 2012.

La intrarea în sediul DNA Ploiești, Blaga a declarat că nu știe despre ce e vorba și că a fost citat telefonic.

Autor

Citește și