Blaga, despre declarațiile lui Vâlcov la adresa sa: Probabil vrea să scape, ca și alții de pedeapsă

Publicat: 22 05. 2015, 10:34

„Nu i-am cerut domnului Vâlcov, așa cum am declarat și ieri, și nimănui, de altfel, în țara asta, să acorde cuiva vreun contract, nici pentru firma Tehnologica nici pentru o altă firmă. Niciodată. Nu aveam niciun motiv să îi spun lucrurile astea. Domnul Vâlcov, cred că inițial, ca să își rezolve problemele față de subordonați, probabil că a făcut astfel de declarații acolo, dar repet, niciodată nu am fost implicat în atribuirea unui contract pentru firme, nu am fost la sediului partidului să îi spun să dea contracte formei Tehnologica. Probabil vrea să scape, ca și alții de pedeapsă, sau o parte din pedeapsă”, a declarat Vasile Blaga, la sediul PNL, unde liberalii se întâlnesc pentru a finaliza programul de guvernare si statutul, în perspectiva Consiliului Național care va avea loc sâmbătă la Pitești.

Copreședintele PNL a explicat că nici nu putea să discute în 2009 cu Vâlcov despre contractări din 2010.

„Eu în 2009 am fost la Ministerul Dezvoltării, și nici măcar nu era pe Ministerul Dezvoltării proiectul respectiv, ci pe Mediu”, a mai explicat Blaga.

Despre afirmațiile lui Theodor Berna, Vasile Blaga a spus că acesta ar fi declarat că a discutat cu „doi colegi din eșalonul doi, domnul Liga și domnul Popescu”.

„Domnul Liga și domnul Popescu nu au venit niciodată la mine să mă roage sau să îmi sugereze să intervin în favoarea firmei Tehnologica”, a precizat Vasile Blaga, menționând că ” fiica sa nu îl cunoaște pe Berna și nu s-a întâlnit niciodată cu el”.

„Cum să controlez firma asta? E firma domnului Berna, sau a cui o fi, cu vine o fi asociat”, a mai spus Blaga, precizând că Theodor Berna nu era sponsor la partid.

Numele lui Vasile Blaga apare pomenit de martori și inculpați în dosarul de corupție al lui Darius Vâlcov legat de o presupusă implicare a acestuia în legătură cu modul în care societatea lui Theodor Berna, Tehnologica Radion, ar fi câștigat contracte, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Anchetatorii DNA redau în rechizitoriul prin care l-au deferit justiției pe Darius Vâlcov modalitățile nelegale prin care societatea Tehnologica Radion a câștigat o serie de contracte în defavoarea altor societății participante la licitații, deși acestea din urmă îndeplineau condițiile în vreme ce Tehnologica Radion, nu.

„Astfel, după părerea martorului, Tehnologica Radion în asociere cu Riloval SL Spania nu ar fi trebuit să câștige această licitație, având un preț de ofertă ridicat, clasându-se pe locul 7 din 9 participanți, nu dispunea de specialiști și nici de experiență în domeniu. Sub același aspect al atribuirii lucrărilor către Tehnologica Radion, reprezentantul Biff International și participant la licitațiile pentru lucrările Slatina, Scornicești-Potcoava și Drăgănești-Piatra Olt, a declarat că Tehnologica Radion nu a îndeplinit criteriile pentru a câștiga cele trei licitații și că, după procedura licitațiilor și epuizarea căilor de atac în instanță, a discutat personal cu Darius Vâlcov în biroul acestuia care i-a spus că nu va putea să execute lucrările, întrucât licitațiile trebuiau câștigate de «Tehnologica Radion., firmă care este controlată de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia».”, se arată în documentul citat.

Potrivit sursei citate, în perioada de soluționare a contestațiilor depuse de ceilalți participanți la licitații, martorul Theodor Berna s-a întâlnit cu Darius Vâlcov la sediul Tehnologica Radion, cu prilejul acestei întâlniri inculpatul asigurându-l că „nu sunt motive de îngrijorare, contestațiile urmând a fi soluționate în favoarea sa”.

În continuare anchetatorii DNA prezintă susținerile martorilor și inculpaților din accest dosar cu privire la o pretinsă intervenție a lui Vasile Blaga în modalitatea de câștigare a licitațiilor de societatea Tehnologica Radion.

„….(faptul că) atribuirea lucrărilor către Tehnologica Radion a fost determinată de intervenția lui Vasile Blaga a fost confirmată de însuși inculpatul Darius Vâlcov și de inculpatul Florin Minel Prina”, se arată în rechizitoriu.

Astfel, Darius Vâlcov le-ar fi declarat anchetatorilor că în anul 2009 a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal iar acesta i-a spus, confidențial, că știe că în Olt se va licita pentru niște lucrări de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare, transmițându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiția ca Tehnologica Radion să câștige licitațiile.

Prin urmare, spun procurorii, inculpatul trebuia să intervină pentru anularea licitațiilor, scopul urmărit fiind acela ca Tehnologica Radion, prin reprezentantul său, Theodor Berna, să câștige toate cele trei licitații.

„În justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, Darius Vâlcov a arătat că avea cunoștință că Theodor Berna a fost consilier personal al președintelui României, că Tehnologica Radion era condusă «din umbră» de către greii PDL de la acea vreme, «printre care se afla și domnul Vasile Blaga»”, se mai spune în documentul anchetatorilor.

Totodată, se arată în rechizitoriu, cu prilejul testării poligraf la întrebarea „Minți atunci când susții că Vasile Blaga este cel care te-a pus în legătură cu Theordor Berna?”, Darius Vâlcov a răspuns „Nu”, iar răspunsul său nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat.

În contextul întâlnirii din 2009, Darius Vâlcov a primit de la Vasile Blaga numărul de telefon al lui Berna, liderul PDL spunându-i să-l contacteze că este așteptat. Astfel, l-a sunat pe Berna și s-a întâlnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion, unde s-au purtat discuții despre posibilitățile tehnice și financiare ale societății, martorul lăsându-l să înțeleagă că știe „cine este și din partea cui vine”, se mai spune în rechizitoriu.

În perioada 2009 – 2010, în cadrul unor întâlniri regulate cu Vasile Blaga, atât la partid, cât și în Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate și cu ocazia inaugurării unora dintre ele, acesta s-ar fi interesat permanent de Tehnologica Radion.

Inculpatul a declarat că, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini câștigarea licitațiilor, i-a relatat și administratorului public de la acea dată, Florin Minel Prina, aspect confirmat de acesta din urmă.

Astfel, Prina a declarat atât cu prilejul audierii, cât și cu prilejul confruntării cu inculpatul Darius Vâlcov, că în anul 2009 acesta i-a spus că Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga și că trebuie să ajute Tehnologica Radion să câștige licitațiile la Compania de Apă Olt, se mai arată în documentul citat.

Anchetatorii arată că astfel „rezultă acceptarea de către inculpatul Darius Vâlcov a propunerii de a-și exercita influența reală – ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina și de președinte al organizației PDL Olt – pe lângă membrii comisiei de licitație din cadrul autorității contractante Compania de Apă Olt, respectiv pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor în legătură cu respingerea contestațiilor formulate de ceilalți participanți la licitație, exercitarea influenței fiind justificată de condiționarea de către Vasile Blaga – secretar general al PDL și ministru în funcție în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă – a atribuirii fondurilor pentru Primăria Slatina, în schimbul sprijinirii Stehnologica Radion să câștige licitațiile pentru reabilitarea și extinderea lucrărilor rețelelor de apă și canalizare”.

Darius Vâlcov, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupa de acesta, de primar, senator și ministru.

În același dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la spălare de bani.

Omul de afaceri Lucian Petruț Șușală va fi judecat pentru complicitate la trafic de influență, complicitate la spălare de bani și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte și Constantin Cristian Tomescu au fost trimiși în judecată, cu măsura controlului judiciar, aceștia fiind acuzați de complicitate la trafic de influență, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului trimis instanței, în 2009, administratorul unei societăți comerciale i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câștiga licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În schimbul intervenției sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuție a lucrărilor.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranșe a câte 500.000 de lei, banii fiind dați lui Prina, în municipiul Slatina.

Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

Darius Vâlcov mai este acuzat și că, începând din 2011, a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obținut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei.

Anchetatorii susțin că banii și bunurile au fost depozitate într-un seif. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că seiful se afla în casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanțelor.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro și 73.077 de dolari. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei și 600.000 de lei.

„Toate aceste bunuri și sume de bani au ajuns în posesia inculpatului Vâlcov Darius Bogdan, cu excepția sumei de 600.000 lei care a rămas în contul unei societăți comerciale”, au precizat anchetatorii.

Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie până în 2 aprilie, când a fost arestat preventiv.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie, șase percheziții în localități din județul Olt, în municipiul Slatina și în București, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziționate de Darius Vâlcov, prin interpuși, de la case celebre de licitații, cu bani presupus obținuți din fapte de corupție. În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri și un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă, potrivit DNA.

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov și-a anunțat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcția de primar în 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la sută din voturi, dar a renunțat la funcție câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 și până în decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfârșitul anului trecut și până în 20 martie 2015 a fost ministru al Finanțelor Publice.