Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că „jocul” lui Dan Diaconescu a fost de a avea un câștiga electoral din ceea ce se întâmplă la Oltchim, dar crede că Diaconescu „va pierde”.
Blaga a fost întrebat înainte de ședința BPN al PDL dacă Dan Diaconescu are un câștig electoral din ceea ce se întâmplă la Oltchim.
„Convingerea mea este că acesta a fost jocul domniei sale, dar cred că va pierde”, a răspuns Blaga.
Liderul PDL a fost întrebat despre controalele de la Oltchim și a apreciat că „că justiția trebuie să facă lumină dacă crede că sunt lucruri care nu au fost în regulă”.
Citește și DOSARUL OLTCHIM. Dan Diaconescu nu a semnat contractul de privatizare: „E un șoc pentru noi, e o batjocură de contract”. LIVE
„Nu văd ce este rău că ei verifică ce a fost acolo. Chiar și Corpul de control al premierului, nu am nicio reținere, nu are decât să-și facă datoria. Problema e că ne jucăm cu soarta a mii și mii de familii de acolo. Nu mă pronunț mai departe. O să vedem cum vor evolua lucrurile în următoarele câteva zile, dar nu e bine ce e la Oltchim”, a mai spus Blaga.
Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.
La licitația pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni și creanțele Electrica și AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest și Chimcomplex, firme deținute de omul de afaceri Ștefan Vuza, și PCC, firmă înregistrată în Germania.
OPSPI a organizat o licitație pentru vânzarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, și a creanțelor deținute asupra companiei de AVAS și Electrica, însumând circa 400 milioane euro.
Diaconescu a depus ofertă doar pentru pachetul de acțiuni deținut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei și 202 milioane de lei iar pentru creanța Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru acțiuni. Compania PCC a oferit în total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru acțiuni și creanțele Electrica și AVAS.
Creanțele AVAS și Electrica nu au fost adjudecate.
„Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiție și vrem să convingem autoritățile ca acești bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii și pentru capitalul de lucru”, a spus Diaconescu.
Șeful OPSPI, Remus Vulpescu a declarat că se bazează pe „veridicitatea” ofertei pentru achiziția acțiunilor Oltchim.
„Ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat adjudecatar al acțiunilor deținute de Ministerul Economiei, prin OPSPI, la Oltchim. Ne bazăm pe veridicitatea ofertei dumneavoastră. Să fie într-un ceas bun”, a afirmat Vulpescu.
Contractul dintre OPSPI și Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10.00.
Guvernul a decis în luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, și a creanțelor AVAS și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acționarilor minoritari.
Oltchim are în prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.