„Pentru că în spațiul public au mai apărut discuții despre organizarea unui congres, în special din partea unor persoane mai supărate pe viață în ultimul timp, deși am mai avut discuția asta și avem și un protocol de fuziune, ea a fost supusă dezbaterii BPN lărgit, pentru că nici mie și nici colegilor mei nu ne este frică nici de congres, nici de nimic. Cu unanimitate de voturi colegii au votat pentru congres în primăvară, așa cum scrie în statut și în protocolul de fuziune”, a declarat copreședintele PNL Vasile Blaga.
Întrebat dacă liberalii care vor mai critica partidul în urma adoptării acestei decizii vor fi sancționați, Blaga a afirmat că obiectivul PNL nu este să îi pedepsească pe aceștia.
„Nu este obiectivul nostru să amendăm pe cineva pentru pozițiile pe care le au. Le pot avea aici, în interior. Avem un statut care trebuie respectat. Unii dintre colegii noștri își găsesc alte drumuri pentru că au încercat în organizații și asta este viața, nu au avut succes”, a mai spus Blaga, întrebat dacă îi va exclude pe liberalii care vor mai critica partidul.
Cât privește posibilitatea ca actualii copreședinți să candideze la șefia marelui PNL, Gorghiu a afirmat că „este prematur”, în timp ce Blaga a spus că o prioritate este câștigarea alegerilor parlamentare. „Haideți să câștigăm alegerile și este loc pentru toți”, a fost îndemnul lui Blaga.
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat la mijlocul lunii iulie că nu exclude să fie președintele partidului, afirmând că este posibil ca anul viitor să candideze, în contextul în care calendarul fuziunii PDL-PNL depus prevede încheierea acestui proces în anul 2017.
„Nu am să exclud varianta asta (n.r. de a fi președintele PNL), posibil să candidez. De ce nu? Anul viitor este foarte posibil să candidez”, a declarat copreședintele PNL Alina Gorghiu.
Deputatul liberal Diana Tușa a afirmat vineri seara într-o discuție online cu susținătorii liberali că PNL este în derivă, că politica pumnului în gură este principiul suprem și că în general combinațiile politice sunt mai importante decât programul de guvernare, liderii evitând alegerile.