Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că procesul de revizuire a Constituției este „complet lipsit de transparență”, iar faptul că USL își propune să reducă pragul de validare a referendumului privind Constituția reprezintă „un atac la popor”.
„USL își propune reducerea pragului de validare a Constituției. Acesta este un atac la popor. Azi președintele României este ales cu 50 % plus un vot din cei înscriși pe listele de vot în primul tur de scrutin. Chiar dacă sunt și state în UE cu prag de validare sub 50%, dintre cele 15 state majoritatea vin din fostul lagăr comunist. Credem că pragul electoral trebuie menținut la 50% plus un vot. Convingerea noastră este că domnul Ponta, USL știu că ea (Constituția n.r.) nu va fi validată și le este frică de o înfrângere clară la un potențial referendum”, a precizat Blaga, într-o conferință de presă.
Mai mulți parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.
Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puțin de 25% din populația cu drept de vot se pronunță, aceasta fiind cea de-a doua condiție cumulativă.
El a arătat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituției.
Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulți parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anunțat, în 16 aprilie, premierul Victor Ponta.
„Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curții Constituționale, și anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea președintelui sau pentru Constituție (…) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinței electorale. Ești pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante”, a spus Ponta în ședința de guvern de la acea dată.