Blaga și-a tras un glonț în picior: zestrea pe care MRU, Neamțu și Pavelescu au adus-o PDL este de două procente. ÎN MINUS
Cu două săptămâni înainte de alegeri, ARD s-a trezit că USL nu este singura sa problemă. Alianța România Dreaptă nu atinge în sondaje nici măcar cota PDL. „Se află sub scorul PDL cu două puncte”, a recunoscut președintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga, într-un interviu.
Diferența este relevată chiar de sondajele de partid, potrivit ultimei analize sociologice 27% dintre cei intervievați indicând între preferințe PDL, în vreme ce ARD a fost aleasă de 25%.
„Nu este un eșec”, spune Vasile Blaga, susținând că democrat-liberalii și-au asumat construirea unui pol de centru-dreapta și depinde de ei să „transforme această alianță într-o victorie”. În același ton se încadrează și secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, care consideră că ARD are doar o problemă de „notorietate” care se poate rezolva prin implicarea și mai activă în perioada rămasă până la alegeri. „Vom merge din ușă în ușă, din casă în casă”, a declarat Flutur, pentru gândul.
Voinescu: Sunt un nostalgic al Alianței Dreptate și Adevăr
Problema de notorietate este recunoscută și de alți lideri ai PDL, care au admis însă că era de așteptat ca formațiunile care s-au alăturat democrat-liberalilor să fi adus „valoare adăugată”. „Ar fi fost de așteptat să fie o însumare, să aducă valoare adăugată”, a declarat, pentru gândul, vicepreședintele PDL Sever Voinescu, în opinia căruia punerea în practică a unui proiect al dreptei trebuia să vină mult mai repede. „Tipul acesta de construcție de dreapta este necesar, chiar dacă a venit foarte târziu. Eu sunt un nostalgic al Alianței Dreptate și Adevăr PD-PNL, despre care cred că a fost cel mai benefic lucru pentru România. Acum este mai greu să găsești două partide de asemenea calibru”, a adăugat vicepreședintele democrat-liberalilor, precizând că de aici vin și problemele de notorietate ale ARD care este construit în jurul unui singur partid puternic, PDL.
„O structură de partid popular este soluția”
Cu toate aceste, Voinescu crede că drumul Alianței România Dreaptă nu trebuie să se încheie pe 9 decembrie. „E foarte bine că s-a făcut și eu cred că, în final, această alianță trebuie să devină un partid de sine stătător”, a spus Voinescu, în opinia căruia „o structură de partid popular este soluția”, structură în care să se regăsească toate energiile de dreapta, fie că este vorba de creștin-democrați sau liberali.
Berca: Există candidați care nu au fost bine receptați de electoratul stabil al PDL
La rândul său, vicepreședintele PDL Gabriel Berca a declarat, pentru gândul, că o cotă a PDL în sondaje peste ARD este justificată și de faptul că „există candidați propuși de partenerii politici ai PDL pe care însă electoratul stabil al PDL nu i-a receptat bine”. Cu toate acestea, Berca spune că fiecare loc de parlamentar, implicit procentele finale ale ARD, depind de fiecare candidat. „Eu fac campanie pe numele Gabriel Berca. Dacă stau numai în votul politic, rămân acasă”, a mai spus vicele pedelist.