Alianța Creștin Liberală (ACL) a transmis vineri un comunicat de presă ca urmare a declarațiilor publice de joi ale președintelui Traian Băsescu.
„Scăderea contribuțiilor de asigurări sociale la angajator este o măsură care poate echilibra economia românească. Faptul că Victor Ponta nu are la această oră soluții de compensare a acestei scăderi în colectare nu absolvă guvernul de responsabilitatea de a găsi surse de finanțare pentru a sprijini o măsură economică benefică pentru economia românească”, menționează sursa citată.
Liberalii și democrat-liberalii afirmă că „este datoria guvernării să găsească soluții pentru o mai bună gestiune a colectării veniturilor la bugetul de stat, după cum este datoria puterii aflată la guvernare de a reduce, prin organismele de reglementare și control, exaziunea fiscală. Reamintim faptul că, în guvernarea Ponta, evaziunea a atins cote record în ultimii 10 ani”.
„Domnul președinte Băsescu ne acuză pe nedrept că avem un comportament electoral, în vreme ce își păstorește propriul partid în alegeri și exprimă public opțiuni de vot. Domnul președinte Băsescu atacă opoziția pentru că propune o măsură care are drept principiu călăuzitor relaxarea fiscală, scăderea poverii fiscale a mediului privat din România. Atât PNL, cât și PDL, astăzi membri ai aceleiași alianțe, au avut în propriile programe de guvernare măsura scăderii CAS. Președintele acuză, deci, consecvența în a propune României măsuri echivalente cotei unice care au produs efecte benefice în economia românească”, se mai arată în comunicatul ACL.
Potrivit ACL, măsura scăderii CAS este una „benefică și trebuie implementată, după cum și eliminarea taxelor suplimentare poate relansa economia – taxa pe stâlp, acciza la combustibili, etc”.
„Atât PNL, cât și PDL au militat activ pentru eliminarea lor, în timp ce președintele Băsescu susținea, cu numai câteva luni în urmă, că taxa pe stâlp este bună. Principiile economice fundamentale ale dreptei au fost întotdeauna relaxarea fiscală și stimularea economică pentru o mai bună colectare. CAS realizează exact această relaxare. Chiar și domnul președinte admite că suprataxarea a frânat economia României.
Fiind, însă, implicat într-o competiție electorală la care participă prin candidații partidului său, PMP, președintele probabil că a uitat. Este o dovadă de și mai mare mare ipocrizie să ataci singurul front rămas în calea PSD și să-l acuzi de populism electoral”, se mai arată în comunicatul ACL.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că „reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii” și că, în mod egal, PSD, PNL și PDL „îi mint pe români pentru a le lua voturile”.
Șeful statului a făcut aceste declarații în conferința de presă susținută la Palatul Cotroceni, în care a arătat că, „în conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune”.
„Pe acest fond, astăzi s-a lansat corul mincinoșilor, corul incompetenților, când prim-ministrul și, începând de astăzi, cu toată forța, și noii lui aliați în dezechilibrarea economică a țării, Alianța Creștin Liberală, formată din PNL și PDL, cer convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS”, a spus el.
Președintele Băsescu a arătat că el își dorește reducerea CAS dacă este posibil și a menționat că, însă, rectificarea bugetară arată că nu există resurse pentru reducerea CAS nici măcar pentru anul 2014.
„Oameni buni, eu nu mai candidez și îmi doresc reducerea CAS dacă este posibilă. Rectificarea ne arată că nu sunt resurse de reducere a CAS nici măcar pentru 2014. Rectificarea făcută de Guvernul Ponta a fost negativă, chiar dacă el, învățat de consilieri și de oameni de PR, a spus poporul că e pozitivă. Ea e negativă”, a spus Băsescu.
Șeful statului a adăugat că guvernanții „au ascuns cifrele și au făcut niște desene” și i-a acuzat că rectificarea prezentată de aceștia reprezintă „un desen fantezist” și nu o realitate economică.
„În aceste condiții, ideea promovată – eu le-aș spune la toți, la un loc, USL, pentru că asta sunt – Ponta cu liberalii și PDL sunt USL, pentru că liberalii fiind majoritari, au și candidatul la prezidențiale, practic, fac politica pe care au făcut-o alături de PSD, demagogie și minciună – vor să obțină avantaje în campania electorală pe tema CAS, în condițiile în care România nu poate să facă acest lucru, nu avem resurse. Vor să-i amăgească pe cei din economie, pentru că reducerea CAS nu o fac pe seama părții din salariu, pe care îl încasează lucrătorul, ci lasă bani la companii”, a susținut Băsescu.
În opinia sa, „reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii”.
„Am văzut această realitate, acest film l-am trăit pe pielea mea și îi avertizez pe români să nu se lase păcăliți, pentru că dacă se lasă păcăliți, la anul ei vor plăti costul naivității. Ieșirea din criză se va face pe spinarea românilor, dacă apucăm să intrăm în criză. Nu am să uit niciodată 2010, cu măsurile care au fost impuse pentru a ne reechilibra, după niște acțiuni, măsuri propagandistice care vizau câștigarea alegerilor de către Tăriceanu și gruparea lui, căreia nu i-a fost milă de populație, a amăgit-o cu niște venituri suplimentare, după care a venit factura crizei. În momentul de față consider că, în mod egal, liderii marilor formațiuni politice de la putere și de la opoziție sunt la fel de iresponsabili și mincinoși, fie că vorbim de Ponta, fie că vorbim de Iohannis, fie că vorbim de Blaga. Clamează reducerea CAS și vor băga țara în criză”, a continuat Traian Băsescu.
Șeful statului a mai spus că este puțin probabil să se poată tergiversa Legea de reducere a CAS dacă se va da un nou vot în Parlament, întrucât nu a solicitat reexaminarea pe motive de constituționaliatate.
„Dacă mizează că, dând un vot în Parlament, pentru a doua oară, o să tergiverseze legea, vreau să vă spun că este foarte puțin probabil să o pot face, pentru că eu n-am întors-o pe motive constituționale. Nu există în conținutul ei formulări care să vizeze atacuri la Constituție, ci întoarcerea legii în Parlament am făcut-o pe oportunitate și pe realitatea resurselor financiare pe care le are bugetul”, a menționat șeful statului.
„O spun încă o dată – în mod egal, PSD, PNL și PDL îi mint pe români pentru a le lua voturile, îi mint pe cei din economie pentru a obține bani de campanie, că ei se bat să le reducă CAS. Vor băga țara în criză. Suntem doar în recesiune acum. Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare în raport și cu celelalte obligații pe care ni le-am asumat, iar eu o spun public: dacă se introduce reducerea CAS, România pierde acordul cu Fondul și cu UE, cu implicațiile care decurg de aici, din punct de vedere al credibilității și din punct de vedere al top-up-ului de la UE pentru proiectele cu bani europeni, se vor pierde 10% din contribuțiile UE la proiectele din România. Mi-ar fi ușor, pentru că eu îmi predau mandatul înainte să vină efectele unei astfel de măsuri, de reducere a CAS, dar vreau să știe că eu am spus populației și celor din economie că sunt mințiți acum”, a mai spus Băsescu.
Parlamentarii ACL împreună cu parlamentari de la alte formațiuni politice au depus semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului și a Camerei Deputaților, pe data de 18 august, respectiv pe 19 august pentru a se dezbate legea privind reducerea CAS.
Vicepreședintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferință de presă, că ACL a strâns câte o treime din numărul necesar de semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare, arătând că alături de parlamentarii ACL au semnat în acest sens și parlamentari aparținând PPDD, PMP, minorităților naționale și independenților.
„Anunțăm faptul că parlamentarii ACL împreună cu parlamentari din alte formațiuni politice și cu parlamentari independenți am depus ieri semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului și a Camerei Deputaților. Sesiunea extraordinară a Senatului se va desfășura luni 18 august, sesiunea extraordinară a Camerei se va desfășura marți 19 august. La Senat am depus 58 de semnături, față de 56 de semnături necesare, adică minim o treime din numărul senatorilor. Subiectul convocării sesiunii extraordinare este dezbaterea legii reducerii cu cinci procente a CAS în urma cererii de reexaminare formulată de președinte. La Camera Deputaților o treime dintre deputați au semnat 136 de deputați față de 135 cât este necesar”, a precizat Ludovic Orban.
Senatul, convocat în sesiune extraordinară, se va întruni în plen, în 18 august , de ora 16,00, la sediul din Palatul Parlamentului, potrivit unui comunicat remis, joi, agenției MEDIAFAX.
Potrivit comunicatului președintele Senatului „convoacă Biroul Permanent în data de 18 august 2014, ora 14.00”.
Conform prevederilor constituționale, Camera Deputaților și Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea președintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puțin o treime din numărul deputaților sau al senatorilor, iar convocarea Camerelor se face de președinții acestora.