După ce miercuri, la Palatul Victoria, au avut loc consultări între Guvern și liderii sindicatelor și patronatelor, Blocul Național Sindical (BNS) a dat publicității mai multe calcule din care reieșea faptul că salariul minim va fi diminuat cu 83 de lei. În acest context, BNS revine și își cere scuze pentru eroarea făcută.
Executivul condus de premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri mai multe discuții în cadrul Consiliului Național Tripartit, atât cu reprezentanții din industria sectorului agricol, cât și cu cei din construcții, pentru a stabili împreună valorile cu care salariul minim va crește de la 1 noiembrie 2023, conform proiectului de OUG.
În aceste context, după consultări, BNS a emis un comunicat potrivit căreia aproximativ 1,8 milioane de lucrători din România vor avea un salariu minim diminuat cu 83 de lei, începând cu luna noiembrie.
Joi însă, BNS a revenit, cerându-și public scuze pentru eroarea creată:
Această greșeală s-a produs din cauza unei interpretări greșite a două articole din proiectul de ordonanță de urgență în discuție. După o analiză detaliată, s-a clarificat că proiectul de ordonanță de urgență nu prevede o diminuare a salariului minim pentru lucrătorii din România (…) Regretăm profund orice confuzie sau disconfort pe care informația eronată ar fi putut să le cauzeze”, transmite BNS.
Ieri, BNS preciza că situația facilității fiscale (n.r. deducere de 200 de lei aplicată salariului minim național conform OUG 168/2022) este neclară, producând efecte până la 31.12.2023. Asta însemnând că, în lipsa unui act normativ care să abroge din octombrie acest act normativ, salariul minim net va crește de la 01.10.2023 cu 181 lei, de la 1.898 lei la 2.079 lei, urmând ca la 01.01.2023, în lipsa adoptării unui alt HG pentru modificarea salariului minim, salariul minim net va scădea cu 83 lei, de la 2.079 lei, la 1.996 lei, preciza BNS miercuri. (detalii AICI)
Proiectul de OUG, redactat în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, poate fi consultat – AICI.