Fostul premier Emil Boc susține că Guvernul ar fi putut decide trecerea prin Parlament a Legii despăgubirilor, nu să își asume răspunderea, deoarece are majoritate, invitându-l pe premierul Victor Ponta să citească declarațiile pe care le dădea când fostul guvern își asuma răspunderea.
Întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, dacă Guvernul Ponta ar fi trebuit să treacă Legea despăgubirilor prin Parlament sau să recurgă la varianta asumării răspunderii, Emil Boc a răspuns că guvernanții aveau și altă cale, nu doar cea a răspunderii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Amintiți-vă ce era la gura d-lui Ponta sau a puterii de astăzi când guvernul pe care l-am condus își prezenta vreo asumare în Parlament. L-aș invita doar să citească ce spunea când îmi asumam eu răspunderea și să pună acele fraze azi (miercuri – n.r.) în plenul Parlamentului și să vadă ce spun. Repetă și ei practica asumării pentru că au ajuns la concluzia că nu au altă cale. Din nefericire, ei aveau altă cale, au peste 70 la sută majoritate în Parlament. Noi nu aveam o astfel de majoritate și a trebuit să luăm măsuri dure de austeritate când am apelat la asumare. Când ai 70 la sută în Parlament, poate parcă o altă soluție era mai bună. Când ai 70 la sută majoritate, nu înțeleg de ce nu se merge prin Parlament, dar asta e o decizie care ține de Guvern”, a spus Boc.
Acesta a subliniat că nu respinge procedura asumării, care este constituțională, dar se utilizează când există o majoritate la limită și este nevoie urgentă de reglementarea unei situații de criză.
Fostul premier a afirmat că nu a văzut forma finală a legii și că așteaptă o formă definitivă „pentru a vedea implicațiile pe care le are față de autoritățile locale”.
„Ce mi se pare mie este că doar se amână rezolvarea problemei când spui că doar din 2017 vor da bani, e clar că Guvernul vrea să scape povara financiară de pe umerii lui, în loc să găsească soluții de a reglementa, așa cum am făcut noi în timpul guvernării cu Fondul Proprietatea, care dădea resurse financiare celor care avea dreptul de proprietate, acum se amână până după 2017, când nu va mai fi Victor Ponta la putere. E o amânare, nu o rezolvare”, a adăugat Boc.
Întrebat în continuare cum comentează faptul că România riscă să fie condamnată la CEDO pentru acordarea de despăgubiri „pe puncte”, Boc și-a manifestat speranța că forma finală a Legii despăgubirilor să fie cea negociată cu CEDO.
„Dacă nu s-a negociat, vom avea din nou mari probleme. Era obligația Guvernului, pe baza discuțiile de la CEDO, ca forma pe care o propune să fie acceptată de CEDO pentru că, altfel, vom menține în continuare șirul proceselor avute în ultimii 20 de ani. În mod obligatoriu trebuie să existe o colaborare cu CEDO și o formă acceptată de către ei”, a mai spus Boc.
Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naționalizate, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament, stabilește că foștii proprietari ai caselor naționalizate care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.
Ultima tranșă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de șapte ani, calculat din 2017.
Foștii proprietari de imobile naționalizate ale căror dosare au fost deja soluționate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranșe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naționalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foștii chiriași care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 și nu vor exista cazuri în care aceștia să fie scoși din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.
Agenția MEDIAFAX a anunțat, marți seară, că Guvernul a acceptat șapte amendamente la Legea imobilelor naționalizate, prin care limitează punctele pentru cumpărătorul de drepturi litigioase, dar schimbă condiția de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal și nu mai tratează chiria către proprietarul unui spital/școală ca plată lunară.