Boc îi cere lui Ponta să adopte ordonanța prin care taxele locale să nu fie majorate

Publicat: 06 01. 2013, 17:42
Actualizat: 06 07. 2016, 08:26
Primarul Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgență, o ordonanță a Guvernului care să dea posibilitatea autorităților locale să nu majoreze taxele și impozitele locale, iar în așteptarea răspunsului la Cluj nu se achită taxe.

Primarul Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgență, o ordonanță a Guvernului care să dea posibilitatea autorităților locale să nu majoreze taxele și impozitele locale, iar în așteptarea răspunsului la Cluj nu se achită taxe.

Emil Boc a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că a decis ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca să nu se plătească, în perioada 7-11 ianuarie, taxele și impozitele locale, așteptând o reglementare a situației, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Cer premierului Victor Ponta să adopte, de urgență, ordonanța care dă posibilitatea autorităților locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele și impozitele locale și cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populația. Până la reglementarea situației, în perioada 7 – 11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri și terenuri, în condițiile în care în 3 și 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au plătit taxele și impozitele locale la nivelul anului trecut, și eu nu îmi permit să văd că aceștia sunt nevoiți să mai stea o dată la coadă. Guvernul se bâlbâie și nu are curajul să spună clar dacă aceste taxe și impozite nu trebuie majorate. E bâlbâială, neștiință, ipocrizie, nu știu. Dacă eram prim-ministru, ardeau televiziunile de câteva zile încoace”, a spus Boc.

Acesta a adăugat că, dacă nu va apărea ordonanța solicitată, va convoca, la sfârșitul săptămânii, Consiliul Local Cluj-Napoca pentru indexarea taxelor și impozitelor locale cu 16 la sută.

„Sper, totuși, ca guvernanții să se țină de cuvânt”, a afirmat Boc.

Întrebat de ce Guvernul Ponta nu a emis ordonanța care permite autorităților locale să nu majoreze taxele și impozitele locale, Boc a spus că actul normativ nu a apărut „fie din prostie, fie din interes”.

„Sunt declarații publice ale premierului Ponta și vicepremierului Dragnea care promiteau că se va lăsa la nivelul administrațiilor locale decizia de majorare sau nu a taxelor și impozitelor locale”, a adăugat Emil Boc.

Acesta a declarat că Guvernul Ponta a emis, în 27 decembrie 2012, HG nr. 1309 care indexează, obligatoriu, cu 16 la sută, toate taxele și impozitele locale, hotărârea fiind publicată o zi mai târziu în Monitorul Oficial. La finalul ședinței, vicepremierul Liviu Dragnea declara că, în 4 ianuarie 2013, Guvernul va modifica prin ordonanță Codul Fiscal și va introduce un articol care să dea posibilitatea autorităților locale să aplice sau nu indexarea.

„Premierul Victor Ponta arăta, în 12 decembrie, că autoritățile locale vor putea să actualize taxele și impozitele locale cu rata inflației și că nu va fi vorba despre o obligativitate. Noi, la Cluj-Napoca, pe baza promisiunilor guvernaților că va apărea ordonanța, am încasat în primele zile ale anului 2013 taxe locale la nivelul anului 2012. A trecut 4 ianuarie și nimeni nu a mai suflat nicio vorbă, iar ordonanța promisă nu a apărut”, a conchis Emil Boc.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.

În 27 decembrie, ministrul Administrației, Liviu Dragnea, anunța că Guvernul va aproba în prima ședință din luna ianuarie ordonanța care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor și taxelor locale în raport de evoluția inflației din ultimii trei ani.

El a arătat că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărârea deja adoptată de Guvern, impune autorităților locale obligativitatea de a indexa taxele și impozitele locale, dar că în prima ședință de anul viitor va fi adoptată o ordonanță prin care această indexare va rămâne la latitudinea administrației.

Ministrul a afirmat că fiecare autoritate locală va avea propriile criterii în baza cărora va decide dacă indexează sau nu taxele, fără a mai putea susține că Guvernul impune indexarea.

„Va fi modificat în ședința de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanță, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorități locale să indexeze sau nu, în funcție de condițiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar și fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare”, explica Dragnea.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro