Fostul premier Emil Boc a criticat, miercuri, decizia Comisiei de revizuire a Constituției de a înscrie stema pe drapelul național, spunând că aceasta nu este o soluție benefică și că însemnele naționale trebuie să rămână constante, „pentru a căpăta forță, simbol și pentru a fi recunoscute”.
Întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, cum comentează modificările aduse de Comisia de revizuire a Constituției privind înscrierea stemei pe drapelul național, Emil Boc a spus: „Nu cred că este o soluție benefică în momentul de față”.
„Nu cred că de fiecare dată când este de revizuit Constituția trebuie să schimbăm stema, să modificăm ceva la drapel. Însemnele naționale trebuie să rămână constante, tocmai pentru a căpăta forță, simbol și a fi recunoscute. Ceea ce a fost în 1990 a fost sănătos, a fost imboldul oamenilor și al Revoluției române și ar trebui să rămână așa. Spiritul Revoluției să nu fie alterat de revizuirea Constituției”, a spus Boc.
Potrivit acestuia, un stat cu atât este mai autoritar, recunoscut și își păstrează valorile, cu cât nu le modifică în fiecare zi.
„Eu nu am văzut ca SUA sau Franța să își schimbe drapelul. Faptul că își păstrează simbolurile naționale nealterate, le dă forță, recunoaștere și prestigiu național. Cred că ar trebui păstrate simbolurile naționale actuale, care sunt produsul Revoluției române și ne reprezintă astăzi”, a afirmat Emil Boc.
Comisia de revizuire a Constituției a adoptat, marți, un amendament al deputatului PSD Gheorghe Emacu, prin care va fi menționată în legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor.
Potrivit amendamentului la articolul 12 alieantul 1 adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituției, „drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema țării; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.
În forma actuală, Constituția stabilește că „drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.