Boc: N-am informații despre încălcarea legii la ANRMAP, dar dacă e ceva acolo, să facă public
Fostul premier Emil Boc a declarat, joi, că nu are informații cu privire la ilegalități comise la ANRMAP și că fiecare autoritate răspunde potrivit legii, iar dacă există „ceva acolo”, atunci situația trebuie făcută publică.
Întrebat în legătură cu raportul Corpului de control al premierului care arată că pe vremea în care Cristina Trăilă, membru PDL, era președinte ANRMAP s-ar fi făcut ilegalități la această agenție, Boc a răspuns: „N-am văzut niciun fel de raport de control. Fiecare autoritate răspunde potrivit legii. Dacă există ceva acolo, nu au decât să spună public să vedem despre ce este vorba. Legea trebuie respectată de către toți indiferent când și cum. Nu am nimic de obiectat din acest punct de vedere, dar nici nu am informații cu privire la încălcarea legii”.
Corpul de control al premierului va sesiza organele de urmărire penală asupra activității fostei conduceri a Autorității de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice, pe care o acuză de faptul că a acoperit nereguli la Primăria sectorului 3, Metrorex, Primăria Târgu Mureș și CJ Galați.
Concluzia rezultă în urma verificărilor efectuate la Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) pentru perioada 1 ianuarie 2009-30 iunie 2012, legat de modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea, funcționarea și exercitarea atribuțiilor de către personalul ANRMAP.
Potrivit raportului redactat de inspectori, în urma acțiunii de control s-a constatat că, la 28 martie 2012, Ministerul Afacerilor Europene a transmis președintelui ANRMAP faptul că în sistemul EU Pilot a fost introdusă o solicitare de informații din partea Direcției Generale Piața Internă și Servicii din cadrul Comisiei Europene, privind legalitatea atribuirii de către Primăria Sector 3 – București, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte prin procedura „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, solicitandu-se, totodată, transmiterea răspunsului oficial până la 30 aprilie 2012.
Sursa citată susține însă că, chiar și după primirea, la 25 aprilie 2012, a variantei oficiale a scrisorii Direcției Generale Piața Internă și Servicii, președintele ANRMAP, Cristina Trăilă, nu a dat curs solicitării Ministerului Afacerilor Europene și Comisiei Europene. Abia la 13 iunie 2012, după ce Ministerul Afacerilor Europene a revenit, președintele ANRMAP a comunicat că acțiunea de supraveghere la Primăria Sector 3 a fost inclus în planul de control pentru luna iunie 2012.
În urma efectuării de către ANRMAP a procedurii de supraveghere privind verificarea respectării prevederilor legale în cazul atribuirii de către Primăria Sector 3- București, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte prin intermediul procedurii „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, a fost întocmit Raportul de control în care s-a constatat faptul că 37 de contracte au fost atribuite cu nerespectarea prevederilor legale, că pentru 23 de contracte/acte adiționale anunțul de atribuire a fost publicat cu întârziere, iar 10 contracte/acte adiționale, care nu erau menționate în lista transmisă de Comisia Europeană, au fost atribuite cu încălcarea prevederilor legale.