Boc: Nu susțin pensiile speciale. Să se pună stop practicii de a crea din nou categorii privilegiate
„Cred că sunt singurul care, în 2010, împreună cu majoritatea guvernamentală de atunci, am propus un proiect de lege prin care am eliminat pensiile speciale, cu excepția situației din Justiție, unde – dat fiind sistemul de incompatibilități, s-a menținut și au fost eliminate toate pensiile speciale și s-a impus un principiul sănătos – al contributivității. Să se pună stop practicii de a crea din nou categorii privilegiate, de la aleși locali la alte categorii și să se meargă pe unicul și cel mai sănătos principiu – pensie mare dacă ai contribuție mare”, a declarat Emil Boc.
Fostul premier a mai spus că Guvernul este obligat să pună în aplicare legile publicate în Monitorul Oficial, chiar dacă va avea uriașe probleme în aplicarea acestora.
„Să sperăm că rațiunea va învinge și principiul contributivității se va impune, pentru că acela e echitabil cu toți românii și nu creează privilegii și avantajați ai vremii în funcție de situația politică și de conjunctură. A crea, peste noapte, în funcție de > pe care o ai în Parlament pentru o lege sau alta nu este corect. Nu am susținut și nu voi susține regimul pensiilor speciale, indiferent despre cine ar fi vorba, cu excepția Justiției, pentru că distorsionează funcționarea sistemului de pensii, iar bugetul are resurse limitate”, a mai spus Emil Boc.
Boc a mai spus că nu va depune astfel de dosare.
„Mai mult decât atât, mai am multă vreme până la pensie, așa că nu mă gândesc la pensie, ci la onestitate în sistemul de pensie”, a conchis Boc.
La finalul sesiunii parlamentare februarie-iunie, legea pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost reexaminată de Parlament, după ce CCR declarase actul normativ neconstituțional, la sesizarea Cabinetului Cioloș. Premierul a anunțat săptămâna trecută că atacă, din nou, legea la Curtea Constituțională.