Fostul președinte al PDL Emil Boc consideră că procedurile declanșate de USL pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu reprezintă „o execuție cu premeditare a statului de drept” și denotă un caracter „stalinist”, condamnat de liderii UE.
Emil Boc a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în anul 2007, procedurile privind suspendarea președintelui Traian Băsescu s-au întins pe durata a peste două luni, în timp ce în prezent acestea au durat 48 de ore.
„Procedurile declanșate de USL privind suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu înseamnă o execuție cu premeditare a statului de drept și denotă un caracter stalinist, condamnat de liderii statelor UE. Aceștia sunt consternați de existența unor proceduri staliniste într-un stat membru al UE, care sunt de neeaceptat. Nu se schimbă regulile jocului în timpul jocului prin modificarea Legii referendumului. În anul 2007, procedurile privind suspendarea președintelui României au durat 67 de zile, deci peste două luni, de la momentul declanșării în Parlament până la momentul votului în Parlament, în timp ce acum au durat 48 de ore”, a spus Boc.
Potrivit acestuia, România a devenit, dintr-un stat model al UE, „oaia neagră a Uniunii”, în urma abuzurilor la adresa democrației și a statului de drept. „Toate sacrificiile făcute de români în urma măsurilor de austeritate sunt distruse de actele lui Ponta și Antonescu, iar cei care au rate la bănci înțeleg cel mai bine acest lucru”, a spus fostul lider al PDL.
Ministrul delegat pentru Administrație Publică, Victor Paul Dobre, declara recent că Guvernul va organiza alegeri prezidențiale anticipate într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, dacă populația se va pronunța prin vot pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
„Dacă prin referendum populația decide demiterea președintelui, urmează să organizăm în termen de 90 zile alegeri prezidențiale. Dacă nu, se întâmplă ca în 2007”, a spus Dobre.
Parlamentul a stabilit ca referendumul să fie organizat la 29 iulie.