„Integrarea Ucrainei va fi un proces de foarte lungă durată, probabil similar cu cel al Turciei. Dacă integrarea Ucrainei nu va avea loc din motive de implementare a acquis-ului comunitar, care, știm cu toții, a durat mult în cazul nostru, oare cât o să dureze în cadrul Ucrainei? Cred că, dacă Ucraina nu va vedea într-un timp rezonabil o șansă reală de a se integra în UE – iar eu sunt sceptic în această privință – acest lucru va determina o creștere a sentimentului de euroscepticism în rândul ucrainenilor, care e posibil să fie speculat de Rusia”, a declarat Sebastian Bodu pentru MEDIAFAX.
În ceea ce privește R. Moldova, „având în vedere că are o populație de 40% rusofonă și un scor electoral mare încă al Partidului Comuniștilor, cred că situațiile pot fi similare”, a mai spus europarlamentarul român.
El a mai atras atenția că în Republica Moldova și în Ucraina se face o confuzie între acordurile de asociere și aderarea propriu-zisă.
„Acordurile de asociere se vor semna, numai că acestea nu înseamnă integrare și poate că atât în Ucraina cât și în R. Moldova se face o mare confuzie între Acordul de Asociere și aderarea propriu-zisă. Turcia a început negocierile de aderare acum 30 și ceva de ani, și n-a aderat și nici nu sunt semne că va adera prea curând. E posibil ca același scenariu să se repete în cazul Ucrainei și Republicii Moldova, numai că Turcia nu are ca vecin Rusia”, a mai spus Bodu.
Referitor la actuala situație provocată de Rusia în urma anexării Crimeei, europarlamentarul consideră că toată lumea va pierde din punct de vedere economic. „Deja am început un război rece cu efecte economice din care pierdem cu toții. Este ultimul lucru pe care orice stat participant la niște relații economice bazate pe integrare bancară, comercială și-l dorește. Retragerile de capitaluri, înghețările de conturi, retragerile de investiții au efecte perdante pentru toată lumea”, a subliniat el.