Întrevederea a avut loc la Washington, în cadrul vizitei pe care secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE Bogdan Aurescu o face, săptămâna aceasta, în Statele Unite.
Bogdan Aurescu a subliniat importanța pe care România o acordă aprofundării și extinderii Parteneriatului Strategic cu SUA, consacrat de Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA, exprimând mulțumiri pentru mesajul video transmis la 21 martie 2014 de Victoria Nuland privind atașamentul SUA față de alianța cu România.
Cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea viitoare a activității Task Force-ului bilateral de aplicare a Declarației Comune de Parteneriat Strategic. De asemenea, oficialul român a exprimat speranța ca un nou ambasador al SUA la București va fi numit cât mai curând, precizează sursa citată.
Secretarul de stat român și asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland, au avut un schimb de vederi privind ultimele evoluții din vecinătatea estică, cu accent asupra situației din Ucraina, a implicațiilor asupra parcursului european al Republicii Moldova și a perspectivelor relațiilor cu Federația Rusă, în urma intervenției militare ilegale a acesteia în Ucraina care a schimbat echilibrul strategic în regiunea Marii Negre.
În acest context, Bogdan Aurescu „a argumentat asupra necesității unei creșteri a prezenței SUA (și NATO) în statele aliate de la frontiera estică a Alianței, inclusiv în România”, informează Ministerul de Externe.
Totodată, Bogdan Aurescu a avut întrevederi cu Chris Murphy, președintele Subcomitetului pentru Europa, și Ron Johnson, membru în Subcomitetul pentru Europa al Comitetului pentru Relații Externe din cadrul Senatului SUA, Tom Marino, vicepreședintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia și riscuri emergente și Mike Rogers, președintele Subcomitetului pentru forțe strategice din cadrul Camerei Reprezentanților.
În discuțiile cu congresmenii americani, secretarul de stat a promovat obiectivul includerii cât mai rapide a României în Programul Visa Waiver (VWP), fiind subliniat interesul pentru adoptarea la nivelul Congresului SUA a modificărilor legislative privind criteriile de acces în VWP, scoțând în evidență importanța pe care autoritățile române, dar și opinia publică românească, o acordă „realizării acestui deziderat”.