Prima pagină » Știri politice » Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Dean Thompson, căruia i-a amintit că România încă așteaptă un ambasador american

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Dean Thompson, căruia i-a amintit că România încă așteaptă un ambasador american

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Dean Thompson, căruia i-a amintit că România încă așteaptă un ambasador american
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, miercuri, cu însărcinatul cu afaceri Dean Thompson, șeful diplomației reiterând, cu acest prilej, necesitatea înregistrării de progrese în ceea ce privește numirea unui nou ambasador american la București.

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, miercuri, pe însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA la București, Dean Thompson, întrevederea axându-se pe evoluțiile, prioritățile și direcțiile de acțiune pentru 2015 ale Parteneriatului Strategic, situația din imediata vecinătate a României și din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra Republicii Moldova, precum și pe alte teme de interes comun.

În cadrul discuțiilor, ministrul român de Externe a reiterat necesitatea înregistrării de progrese în ce privește numirea unui nou ambasador american la București și obiectivul includerii României în Programul Visa Waiver.

În ceea ce privește dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic, demnitarul român a subliniat importanța coordonării și cooperării dintre cele două state atât în privința implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Alianței Nord-Atlantice din Marea Britanie, cât și în raport cu operaționalizarea în 2015 a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice instalat la baza românească de la Deveselu.

Totodată, Aurescu l-a informat pe Dean Thompson în legătură cu deciziile adoptate marți de CSAT referitoare la contribuția României la Afganistan, vizând suplimentarea cu până la 450 de militari a efectivelor Forțelor Armate Române care vor participa la Misiunea NATO Resolute Support.

Un alt subiect important pe agenda discuțiilor l-a constituit reuniunea miniștrilor de externe NATO din 2 decembrie, ministrul român evidențiind importanța adoptării cu acest prilej a deciziei de prelungire a măsurilor de reasigurare a Aliaților estici în lumina evoluțiilor de securitate din vecinătatea estică, precum și necesitatea implementării complete și în termenele convenite a Planului de acțiune al NATO pentru creșterea nivelului de reacție.

Cătălina Mihai, [email protected]

Autor