Bogdan Olteanu va fi plasat sub control judiciar și nu poate lua legătura cu Tăriceanu
„Dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu a inculpatului Olteanu Bogdan cu măsura preventivă a controlului judiciar. Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații: – să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; – să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței; – să se prezinte la organul de poliție în raza căruia locuiește, desemnat cu supravegherea, respectiv Poliția orașului Snagov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau de câte ori este chemat; – să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței; – să nu se apropie de persoanele audiate în calitate de martori, respectiv Eftime Ionuț Adrian, Ifteni Ion, Țurcan Octavian, Mihaiu Liviu Georgică, Enache Sorin, Teodorescu Gheorghe, Pasti Vladimir Sergiu, Gherguț Dan Ion, Zavaleche Cecilia, Cononov Paul, Popa Octavian Marius, Korodi Attila, Motreanu Dan Ștefan, Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, Vîntu Sorin Ovidiu, Buzelean Ionuț Vasile, Bălăuță Aurelian, Pop Tudor Octavian și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe orice cale, -să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență; -să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Decizia va rămâne definitivă după 48 de ore.
Bogdan Olteanu este judecat pentru trafic de influență de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ. Faptele ar fi fost comise în intervalul iulie-noiembrie 2008, perioadă în care acesta deținea funcța de președinte al Camerei Deputaților.
„Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, susține DNA.
Omul de afaceri în cauză este Sorin Ovidiu Vîntu, acesta având o întâlnire la sfârșitul lunii iulie 2008 cu Bogdan Olteanu, în Delta Dunării, „prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în același sens, inculpatul a acceptat și promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie”, spun procurorii.
La data de 18 septembrie 2008, Liviu Mihai a fost numit în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
„În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv și serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar)”, explică DNA.
Procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile ale lui Bogdan Olteanu. O parte din dosar a rămas la DNA, urmând a fi continuate cercetările și față de alte persoane.
În ceea ce îl pivește pe Sorin Ovidiu Vîntu, omul de afaceri a anunțat că și-a recunoscut faptele, urmând a executa mandatul pe care îl va primi prin procedură simplificată.
„Nu am dosare la DNA. În cel cu Bogdan Olteanu, lucrurile s-au încheiat în ceea ce mă privește. Voi fi condamnat prin procedură simplificată datorită recunoașterii și voi executa mandatul pe care-l voi primi, deci nu am nici un alt motiv s-o apăr pe Kovesi în afara bunului simț și a unei cunoașteri profunde a sistemului care funcționează în România”, a scris Sorin Ovidiu Vîntu pe blogul său.