Boloș crede că reforma SALARIZĂRII UNICE va elimina decalajul uriaș dintre lefurile bugetarilor și salariile din privat

Publicat: 15 08. 2024, 14:56
Actualizat: 15 08. 2024, 14:57

Boloș crede că reforma salarizării unice va elimina decalajul uriaș  dintre lefurile bugetarilor și salariile din privat. Mai precis, ministrul Finanțelor, a declarat miercuri, întrebat cum explică faptul că salariul mediu net al bugetarilor e cu 2.000 de lei mai mare decât cel pe economie, că reforma salarizării unice va elimina diferențe dintre venituri. „De aceea avem o reformă a salarizării unice, ca să înlăturăm aceste decizii care apar uneori legitime”, a spus ministrul, potrivit News.ro.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu net în administraţia publică centrală este de 7.000 de lei, cu aproape 2.000 de lei mei mult decât salariul mediu net pe economie.

 „De aceea avem o reformă, care se cheamă a salarizării unice, ca să înlăturăm aceste decizii care apar uneori legitime, care vin de pe urma formelor de protest ale funcţionarilor din sectorul public. De aceea această lege a salarizării unice trebuie legată cu indicatorii de performanţă şi apoi corelată cu ceea ce se întâmplă în sectorul privat”, a spus Marcel Boloş.

Care este situția  în UE

Boloș admite că în UE salariile din mediile public şi privat sunt corelate. Orice analist economic când vede o asemenea discrepanţă între cele două tipuri de salarii, sau salariul mediu din sectorul public şi salariul mediu din sectorul privat, îşi pune o primă întrebare: de ce această diferenţă? În toate statele moderne ale Uniunii Europene, cele două tipuri de salarii sunt corelate, dar fiindcă noi nu am avut mecanisme de stabilire a salariilor care să fie predictibile – a fost tot timpul sub presiunea celor care au avut revendicări şi au spus acum vrem majorare de salarii – ei, dacă o să avem un mecanism de salarizare care să fie în concordanţă cu mecanismele europene şi va fi legat de indicatori de performanţă şi corelat cu sectorul privat trebuie să se corecteze această inadvertenţă pentru că nu este de domeniul firescului. În lipsa acestor mecanisme am ajuns în această situaţie, dar repet, sunt revendicări legitime ale sectorului public, cum şi sectorul privat face eforturile pentru ca noi să avem un nivel de remunerare corespunzător şi nu poate să vină decât din investiţii cu valoare adăugată mare”, a subliniat ministrul Finanţelor. Acesta spune că mecanismele de ajustare apar atunci când Guvernul realizează astfel de „investiţii cu valoare adăugată mare”.

Citiți și: Marcel Boloș dă asigurări că banii pentru majorarea pensiilor există și vor fi virați la timp/ „Bugetul alocat pensiilor urcă în 2024 la 136,6 mld.”

Boloș admite că i-a căzut greu „IRONIA” lui Ciolacu: „Câteodată şi ministrul Finanţelor spune lucruri trăsnite”