Prima pagină » Știri politice » Borbely scapă din nou de urmărirea sa penală. Cererea DNA a fost RESPINSĂ de deputați cu 154 de voturi. Lider PSD: „A primat valoarea emotivă a discursului”

Borbely scapă din nou de urmărirea sa penală. Cererea DNA a fost RESPINSĂ de deputați cu 154 de voturi. Lider PSD: „A primat valoarea emotivă a discursului”

Parlamentul dezbate ce se va întâmpla cu fostul ministru Laszlo Borbely, care este acuzat de DNA de trafic de influență

DNA a solicitat Parlamentului avizarea începerii urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely. Este a doua oară când procurorii fac această solicitare, prima fiind respinsă de plenul Camerei Deputaților. Borbely este acuzat de trafic de influență.

„Sunt un veteran al Parlamentului, de 21 de an sunt parlamentar, azi o să am o discurs mai atipic. În ’89, cum s-a spus atunci, ne-am câștigat porția de libertate, nu ne-au deranjat în timpul comunismului, că primeam mâncarea pe tichete, cât lipsa de libertate. Era un slogan când eram pe străzi: ‘Nu vă fie frică’. După 25 de ani, aceste deziderate sunt valabilie, nu poți să construiești o societate bazată pe frică. De aceea suntem trimiși în Parlament, să ne spunem deschis punctele de vedere, să votăm potrivit conștiinței noastre. Fiecare instituție poate să greșească, este formată din oameni. Referitor la imunitate, am studiat atent cele 28 de țări din UE, în 25 de țări este o imunitate mai puternică pentru parlamentari decât în România”, și-a început Borbely discursul în fața colegilor săi din Camera Deputaților.

El a reamintit că și-a dat demisia din Guvern, după ce au fost lansate prima dată acuzațiile, iar Camera Deputaților a respins deja o cerere în acest sens.

„Sunt perfect de acord că justiția trebuie să își facă treabă, dar acest autodenunț constituie un abuz clar din partea unor procurori și este vorba de persoana, nu de activitatea unei noi instituții. Pentru a nu apărea sute de astfel de denunțuri, nu trebuie să permitem astfel de abuzuri. Doamna Kovesi a spus că un procuror nu își întemeiază cererea de începere a urmăririi penale doar pe un denunț. Cererea în cazul meu se face doar pe un denunț. Este evident abuzul care s-a făcut, nu cer altceva decât în spiritirul libertății de conștiință să judecați dacă sunt elementele constitutive ale începerii urmăririi penale în acest dosar”, și-a încheiat Laszlo Borbely pledoaria în fața colegilor deputați.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților a precizat după anunțarea rezultatului votului, că mulți parlamentari nu au arătat cum votează și probabil a „primat valoarea emotivă a discursului” lui Laszlo Borbely. părând că demersul procurorilor nu este unul „bine fundamamentat”.

Într-un document obținut de MEDIAFAX, Direcția Națională Anticorupție (DNA) Oradea informa instanța supremă, în 5 ianuarie, că a revocat soluția de neîncepere a urmăririi penale în cazul lui Borbely, dată prin rechizitoriul prin care consilierul personal al acestuia a fost trimis în judecată, pentru fapte de corupție.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis cu 16 voturi pentru, cinci împotrivă și trei abțineri să dea aviz favorabil cererii procurorilor pentru începerea urmării penale în cazul deputatului UDMR, Laszlo Borbely. Udemeristul nu a dorit să dea declarații înaintea ședinței Comsiei Juridice, dar a spus la finalul ei că cererea procurorilor este „un abuz”.

Cum s-a apărat Borbely în fața Comisiei Juridice

„În data de 7 ianuarie am aflat din presă că s-ar cere redeschiderea dosarului care a fost închis. Tot din presă am aflat că la Înalta Curte de justiție se va discuta, în lipsa mea, acest caz. Nu am făcut nicio declarație până acum, consider că nu prin declarații îți rezolvi problemele din justiție, dar evident, participând aici la Comisia juridică, și de aceea am vrut să fac declarația după ce ies de la ședință, ca să nu influențez în niciun fel decizia care se va lua. Nu am cerut nimic de la colegii din Comisie, am considerat că ei fiind reprezentanți ai poporului conform conștiinței și pregătirii lor pot să deceleze și să aprecieze prin vot justețea celor prezentate de mine”, a spus Lazslo Borbely.

Deputatul UDMR a adăugat că dosarul său s-a redeschis după un autodenunț.

„Am aflat până la urmă acum două săptămâni care este motivul cererii redeschiderii acestui dosar care a fost închis în 2012. Vreau să vă spun că în 2014 în ianuarie, deci după un an și trei luni de zile am primit în mod oficial de la DNA neînceperea urmăririi penale. Au avut timp un an și jumătate să analizeze dacă au apărut elemente noi sau nu la dosar. Care este elementul nou? Un auto-denunț, de nicio pagină care a fost depus în data de 29 decembrie la DNA Oradea de către un autodenunțător, care se referă la faptul că ar fi un intermediar care a primit de la un om de afaceri din Oradea 50.000 de euro, ar fi predat acești bani la o benzinărie de lângă Satu Mare unui necunoscut, care cică trebuia să îmi dea acești bani. Procurorii în această speță, conform Codului de Procedură Penală, au obligația să verifice informațiile minimale în legătură cu autodenunțul”, a declarat Borbely.

Potrivit acestuia, acțiunea procurorilor este un abuz, deoarece nici măcar cel care ar fi dat banii nu a fost întrebat dacă a dat banii.

„Vreau să spun că nu îl cunosc nici pe intermediar, nici pe omul de afaceri care apare în autodenunț”, a subliniat deputatul UDMR.