Vicepreședintele politic al UDMR a afirmat, vineri, la dezbaterile de la Universitatea de Vară Tusvanyos, că Uniunea nu a spus niciodată oamenilor să nu meargă la vot.
„Din 1990, noi am câștigat un drept, noi am luptat pentru acest drept foarte important, să putem merge la vot, nu cum era în comunism, când nu puteam să participăm direct la decizii. Din 1990 încoace, UDMR niciodată nu a spus oamenilor să nu mergă la vot, nici acum nu spunem acest lucru, ci că trebuie să mergeți la vot, trebuie să vă exercitați acest drept. Pentru că și pe noi ne interesează cine este președintele țării și ce se întâmplă în România. Toată lumea să voteze după conștiința sa, după buna credință a fiecăruia. Asta spunem noi și o să vedem ce se întâmplă”, a spus vicepreședintele politic al UDMR.
În schimb, liderul PPMT, Toro T. Tibor, a criticat pașii „brutali și agresivi” ai actualei coaliții guvernamentale de a „demonta statul de drept român”.
„În ceea ce privește referendumul, avem USL, care a inițiat și a lansat procesul, nu doresc să detaliez pașii brutali și agresivi cu care a încercat, în aproape două săptămâni, să demonteze statul de drept român și – oricum încercăm să înfrumusețăm – pe lângă ei este și UDMR, prin poziția de chemare la referendum, ridică mâna alegătorilor maghiari spunându-le să voteze după cum le dictează sufletul sau conștiința”, a afirmat Toro T. Tibor.
Președintele PPMT a spus că referendumul „pare să fie finalul acestui atac pucist împotriva statului de drept român” și că „niciun om cu mintea limpede” nu ar trebui să meargă duminică la urne.
Pe de altă parte, el a recunoscut că rezultatul referendumului pentru demiterea președintelui va influența viitoarea politică națională.
„Noi credem că în această încăierare de cârciumă niciun om cu mintea limpede nu se bagă. Oricum, e un moment important, pentru că politica națională va fi definită, în viitor, de ceea ce se va întâmpla duminică”, a spus Toro. T. Tibor, potrivit traducerii oficiale.
Subiectul a fost comentat și de președintele CNMT, Laszlo Tokes, care a venit, vineri, la cea de-a XXIII-a ediție a Universității de Vară de la Băile Tușnad.
El și-a manifestat îngrijorarea față de „orbirea de putere” manifestată de UDMR, care ar putea fi atrasă de „comandoul condus de Crin Antonescu și Victor Ponta”.
„Sunt îngrijorat pentru UDMR, zic asta cu toată seriozitatea. Foarte des manifestă o orbire a puterii, pentru ei prioritatea politică în ultimii 16 ani, din 1996 încoace, a fost să fie la putere sau aproape de putere. Asta duce la o orbire a puterii, asta a pățit și președintele Băsescu. Comanoul condus de Crin Antonescu și de Victor Ponta se caracterizează prin această orbire a puterii, se pare că sunt în câștig și se pare că își vor încasa, după o mică dominație, un mare eșec. Ne îngrijorează UDMR, să nu fie atrasă de această gașcă”, a declarat Tokes.
El a spus că UDMR, „secție maghiară a puterii românești”, ar putea „să tragă după ea comunitatea maghiară din Transilvania”, în condițiile în care electoratul maghiar a votat, la alegerile locale, în proporție de 90 la sută pentru Uniune.
„Din punct de vedere național e foarte periculos, fiindcă nu este vorba doar despre un partid, ci de comunitatea maghiară pe care o reprezintă într-o proporție atât de mare, 90 la sută au obținut la alegeri. Noi privim UDMR ca secție maghiară a puterii românești. Sunt îngrijorat pentru UDMR, fiindcă mă tem că trage după ea toată comunitatea maghiară din Transilvania”, a conchis Tokes Laszlo.
Liderul CNMT va fi prezent și sâmbătă, pe scena mare de la Tusvanyos, când va dezbate, împreună cu premierul Ungariei, Orban Viktor, tema „Ungaria și Europa centrală se reînnoiesc”, discuții moderate de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma, miercuri, că declarația senatorului Frunda Gyorgy, potrivit căreia maghiarii ar trebui să voteze la referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, a fost făcută de acesta în nume personal și nu reflectă poziția oficială a Uniunii.
Kelemen declara corespondentului MEDIAFAX că este importantă în acest caz poziția oficială a UDMR, care lasă membrii comunității maghiare să voteze la referendum conform propriei conștiințe, „nu după alte indicații”.
„Consider că declarația senatorului Frunda Gyorgy, prin care alegătorii maghiari erau îndemnați să voteze la referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, este făcută în nume personal și nu reflectă poziția oficială a UDMR, Frunda nefăcând parte din conducerea Uniunii. Eu consider că o astfel de declarație făcută în nume personal trebuie luată ca atare, pentru noi fiind importantă poziția oficială. Noi am spus că a merge la vot este o obligație și un drept și de aceea spunem că trebuie să fim prezenți la urne, dar nu spunem cum să voteze electoratul nostru. Să voteze după conștiința proprie, nu după alte indicații”, spunea Kelemen.