BUGET 2016. Cum a împărțit Guvernul Cioloș banii la SERVICIILE SECRETE
Astfel, în rândul serviciilor de informații, SRI și SIE vor primi bani în plus. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 20% față de anul trecut.
Cea mai mare creștere se înregistrează la capitolul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condițiile în care, în 2015, suma alocată contribuției interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.
Cheltuielile de personal ale SRI rămân, în mare măsură, aceleași ca în 2015, în schimb vor fi reduse fondurile la capitolul cheltuieli de capital, cu 15%, precum și pentru alte cheltuieli și programe interne.
Pe de altă parte, Serviciul de Informații Externe beneficiază de o creștere a alocărilor cu 7% față de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal și tot atâția bani pentru bunuri și servicii ca anul trecut. Se înregistrează și o creștere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, însă proiectul de buget pe 2016 nu specifică și destinația exactă a acestor sume.
În schimb, SIE va acorda și anul viitor burse, Guvernul alocând la acest capitol suma de 10 mii de lei, însemnând o majorare cu 25% a sumei alocate instituției pentru anul 2015.
De menționat că, în 2015, atât SRI, cât și SIE, au beneficiat de rectificări bugetare pozitive.
Serviciul de Protecție și Pază va pierde, în 2016, aproximativ 3% din buget, potrivit proiectului inițiat de guvern. Astfel, anul viitor, SPP va avea un buget de 163,8 milioane de lei, tăieri fiind aplicate la capitolul cheltuieli de personal și la cel privind cheltuielile de capital.
Cu toate acestea, SPP va primi, în 2016, de 8 ori mai mulți bani pentru reînnoirea parcului auto. Astfel, în proiectul de buget sunt alocate 8,6 milioane de lei pentru „mașini, echipamente și mijloace de transport”, în condițiile în care, anul trecut, Serviciul a avut un buget de numai 900.000 de lei la acest capitol.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va avea bugetul diminuat cel mai drastic, fiind înregistrată o scădere cu aproximativ 37%. Cu toate acestea, bugetul pentru 2016 este comparabil cu cel alocat inițial în 2015, având în vedere că și STS a beneficiat, în cursul anului, de rectificări pozitive. Astfel, în 2016, STS va avea un buget de 274 de milioane de lei, fiind reduse fondurile pentru bunuri și servicii cu 22% și la cheltuielile de capital, cu aproape 60%. Vor fi alocați astfel mai puțini bani pentru construcții, chirii și parcul auto.