Bugetul pe 2019 va fi adoptat JOI de guvern. Liviu Dragnea publică primele date pe Facebook
Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, Iulian Bulai (USR) anunță că a discutat cu Florin Iordache și cel târziu joi, guvernul va adopta bugetul pe anul 2019, după care îl va trimite spre dezbatere Parlamentului începând cu 5 februarie.
„În final, vom avea date clare despre bugetul țării pe anul 2019. În calitate de secretar al Camerei Deputaților, tocmai am încheiat o discuție telefonică cu președintele delegat al Camerei Deputaților, Florin Iordache. De reținut: Cel târziu joi, 31 ianuarie, guvernul va adopta bugetul pe anul 2019,” scrie Bulai pe Facebook.
Sesiunea parlamentară de primăvară va începe luni, 4 februarie.
„Marți. 5 februarie vor începe dezbaterile pe legea bugetului anului 2019. Vă țin la curent,” a completat deputatul USR.
Vâlcov confirmă dezbaterile pe buget
Darius Vâlcov, consilierul premierului pe economie, a confirmat că bugetul de stat pentru 2019 ar putea fi pus în dezbatere publică marți.
„Probabil, când va fi prezentat în detaliu, marți, bugetul se va și vedea de ce au fost atât de multe modificări, pentru că s-a urmărit foarte atent Programul de Guvernare, dar și nevoile oamenilor. Veți vedea surprize extrem de plăcute – nu știu dacă ar fi bine să fac eu acest anunț. Ar fi bine să îl facă prim-ministrul, ministrul Finanțelor sau unul dintre cei doi președinți. Sunt mai multe. Probabil, mâine (luni – n.red.) va exista ultima discuție și cu Coaliția și cu UDMR, iar marți va fi pus în transparență.(…) Pe 5 sau 6 februarie va putea începe și dezbaterea pe marginea acestuia, atunci când Parlamentul se întoarce,” a afirmat Vâlcov, într-o emisiune la Antena 3.
Vâlcov a explicat și fotografia publicată vineri pe Facebook de liderul PSD Liviu Dragnea, în care mai apar Călin Popescu Tăriceanu, miniștrii Niculae Bădălău și Eugen Teodorovici și secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu.
„Cred că era a 22-a, dacă nu 23-a variantă a bugetului, se discuta în Coaliție, se prezenta celor doi președinți din partea Guvernului situația exactă, modificările de la precedenta modificare. În noiembrie, bugetul a fost gata, s-a trimis la Cotroceni, s-a așteptat o lună și jumătate până s-a dat avizele serviciilor și cu această forma finală, s-a prezentat președinților Camerei Deputaților și Senatului. Apoi, s-a intrat într-un malaxor, în care și în Educație și în Sănătate au fost schimbări extrem de multe, față de forma inițială,” povestește Vâlcov.
Consilierul premierului susține că Viorica Dăncilă a participat la majoritatea întâlnirilor despre bugetul de stat pentru 2019 care s-au desfășurat la Guvern. „Dumneaei știa despre ce este vorba. A fost o prezentare pentru liderii Coaliției,” a mai precizat Vâlcov.
Dragnea: Cele mai mari creșteri din istoria României!
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a scris duminică pe Facebook că Produsul Intern Brut al României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus față de 2016, adică o creștere de 25%.
„71,2 miliarde în plus față de anul 2016, reprezentând o creștere de 32%!! PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus față de 2016, adică o creștere de 25%!! Sunt cele mai mai creșteri, în doi ani consecutivi, din istoria României! #indraznestesacrezi”, a scris pe Facebook Liviu Dragnea.
El a atașat și două grafice comparative cu 2016, unul cu PIB și unul cu veniturile bugetare.
Dancă, PNL: Dragnea joacă poker cu bugetul României
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă i-a replicat lui Dragnea, tot pe Facebook, că „joacă poker cu bugetul României” și i-a cerut să prezinte mai repede în Parlament bugetul pe 2019.
„Dragnea joacă poker cu bugetul României și blufează „cu cifrele pe masă”. Într-o postare pe Facebook, liderul analfabeților economici din PSD și ALDE, Liviu Dragnea ne anunță că PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde lei, cu 25% mai mult decât în 2016. Las la o parte că vorbim de o valoare nominală a PIB-ului, umflată din pixul lui Ghizdeanu, cel care a rămas celebru pentru afirmația – Păi, cât să fie PIB-ul, domn’ ministru? – (…) Terminați-o cu joaca de-a cifrele și veniți cu un buget real în Parlament, fără scamatoriile prin care ați falsificat execuția bugetară din 2018, pe care trebuia deja să o comunicați public încă de vineri. Mai „lucrați” la cifre, să înțeleg, să iasă deficitul pe cash sub 3% din PIB, nu-i așa?” scrie pe Facebook Ionel Dancă.
Liberalul atrage atenția că în ultimii doi ani, inflația a crescut cu aproape 7%.
„Dacă tot e să punem cifrele pe masă, păi atunci să spunem că la finalul anului 2016, inflația era cu minus, iar în doi de ani de guvernare PSD – ALDE, inflația cumulată a fost de aproape 7%, adică a crescut cu peste 700%. Tot cu cifrele pe masă, trebui să spunem că dobânda ROBOR era sub 1% când PSD și ALDE au preluat guvernarea, iar acum este peste 3%, adică o creștere de 300%. Cursul de schimb, atunci când Dragnea și Tăriceanu preluau guvernarea, în ianuarie 2017, era de 4,49 lei pentru un Euro, iar acum mai are puțin și sparge pragul de 4,80 lei, ceea ce înseamnă o creștere a ratelor bancare la creditele în euro de aproape 10%,” adaugă Dancă.
„Tot cu cifrele pe masă despre guvernarea PSD – ALDE, prețurile la utilități au luat-o razna în doi ani: 1 kWh gaz era 0,10927 lei în ianuarie 2017, iar acum a ajuns 0,13587 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 24%. Nu pot să nu reamintesc aici și „țeapa” dată pensionarilor, cărora le-au fost tăiate pensiile în 2018 cu 7%, iar în 2019 cu 9%, ceea ce cumulat înseamnă că în doi ani, PSD și ALDE au tăiat pensiile cu 16%, prin neaplicarea formulei de indexare a punctului de pensie în vigoare. Domnu’ Liviu, mai vreți cu cifrele pe masă, că mai avem?!”
Pe 16 ianuarie, în replică la acuzațile că bugetul întârzie din cauza lipsei avizului Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Președinția a transmis, printr-un comunicat că România nu are încă buget pentru 2019 „exclusiv din cauza incapacității Guvernului de a concepe, până în prezent, un proiect de buget sustenabil”, avizul CSAT pentru instituțiile din domeniul securității naționale fiind dat din 19 decembrie.
Cifrele din buget, dezvăluite înaintea Ministerului Finanțelor
Liviu Dragnea a dezvăluit pe Facebook o parte din execuția bugetară înaintea Ministerului Finanțelor Publice, care – de altfel – trebuia să prezinte aceste cifre încă din 25 ianuarie.
Președintele PSD nu prezintă însă cheltuielile bugetare, astfel încât deficitul bugetar pentru 2018, care a iscat numeroase discuții în ianuarie rămâne o necunoscută.
Luni 31 decembrie 2018, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, anunța un deficit bugetar pentru 2018 de 2,92% din PIB pe cash, tot înaintea MFP și în condițiile în care ministerul afișase (cu întîrziere) abia de trei zile execuția bugetară la 11 luni.
Marți 1 ianuarie 2019, senatorul PNL Florin Cîțu a acuzat că, de fapt, cifra prezentată de Vâlcov este falsă, iar postarea ar fi o indicație către angajații de la Finanțe „să măsluiască să măsluiască datele, în așa fel încât execuția finală să arate exact așa cum a anunțat el”, sub 3%. Nivelul de 3% este cel sub care s-a angajat România în fața Comisiei Europene, astfel încât CE să nu declanșeze procedura de deficit bugetar.
Cîțu, PNL: PSD a premeditat creșterea inflației și deprecierea leului
Duminică seara, după postarea lui Dragnea, Florin Cîțu a revenit cu acuzațiile de corupție la adresa funcționarilor din Ministerul Finanțelor și l-a acuzat pe liderul PSD că a premeditat creșterea inflației și deprecierea leului.
„În această seară, Dragnea a prezentat public două informații pe care instituțiile statului trebuie să le folosească imediat:
1. a publicat cifra veniturilor la buget, deși aceasta informație nu este încă publică. Informația ESTE CONFIDENȚIALĂ.
Instituțiile statului trebuie să înceapa URGENT o anchetă la MFP, să vadă cum au ajuns aceste informații în public înainte de a fi prezentate oficial. Cei care au dat aceste informații trebuie să răspundă personal.
2. Prezentand datele pentru creșterea economică nominală ca pe un succes, Liviu Dragnea confimă ca a premeditat creșterea prețurilor și deprecierea monedei naționale. Doar acestea cresc PIB nominal. PIB crește din PIX, de aceea nu se simte nicăieri creșterea.(…)
2.a. Doar dictatorii prezinta datele nominale pentru PIB ca pe un succes. Folosind aceste criteriu, România o ducea cel mai bine în anii 90,” scrie Cîțu pe Facebook.