Prima pagină » Știri politice » BUGETUL ROMÂNIEI ÎN 2014. Chițoiu: „Pentru reducerea CAS nu vom introduce nimic, niciun impozit și nicio taxă suplimentară”

BUGETUL ROMÂNIEI ÎN 2014. Chițoiu: „Pentru reducerea CAS nu vom introduce nimic, niciun impozit și nicio taxă suplimentară”

Legea bugetului a fost adoptată de Guvern.

Dacă Guvernul s-a angajat în fața FMI să nu reducă CAS la angajator la 1 iulie 2014 fără a avea, anticipat, banii în guget, „în principal prin măsuri de lărgire a bazei de impoziotare”, ministrul Finanțeor, Daniel Chițoiu a susținut la finalul ședinței Executivului că în 2014 nu va apărea nicio taxă nouă și nici nu se vor ridica excepțiile de la plata asigurărilor sociale – PFA, drepturi de autor. „Nu vom introduce nimic, niciun impozit și nicio taxă suplimentară să umplem golul”, a spus vicepremierul ca răspuns la o întrebare pe această temă.

Chițoiu spune că veniturile suplimentare – aproximativ 2 miliarde de lei – ar urma să vină din disciplinarea actualilor contribuabili și din eficiența ANAf, după reorganizare.

Victor Ponta pe de altă parte,  a tradus angajamentul care apare în scrisoarea de intenție care va fi trimisă la Washington ca și îndeplinit prin ridicarea excepției de la impozitare în cazul construcțiilor speciale. „A fost o discuție interesantă legată de taxa pe construcțiile speciale. Acestea erau exceptate de la taxă. Niciun cetățean român nu deține vreun baraj, vreun stâlp. Deci se mărește baza de impozitare. După ce s-a luat în calcul o scădere a veniturilor la bugetul de stat, nu s-a mai luat în calcul și o creștere în octombrie. Avem o creștere economică de 2,7% care nu a fost luată în calcul. Economia de buget pentru aplicarea CAS e un angajament pe care sunt convins că îl vom realiza”, s-a declarat optimist Ponta.

Până la reluarea discuției, în aprilie, cu FMI despre nivelul CAS, Guvernul a adoptat astăzi proiectul de buget pentru 2014, cel al bugetului asigurărilor sociale și proiectul de lege pentru descentralizare, fără a anunța măsuri noi față de cele negociate recent cu FMI. Astfel, salariile bugetarilor vor fi înghețate, doar profesorii debutanți, asistenții și preparatorii urmând să primească 10% în plus. Medicii și farmaciștii rezidenți vor avea câte o bursă de 150 de euro lunar și pensiile se indexează cu rata inflației, 3,76%.

„Bugetul pe 2014, în ansamblul său, banii României sunt 230 de miliarde de lei. 216 miliarde îi obținem din taxe, impozite și alte venituri, iar 14 miliarde va fi deficit. Nu se va putea să ai taxe din ce în ce mai mici și buget ce în ce mai mare”, a rezumat Ponta.

În privința descentralizării, în cele din urmă, Guvernul a acceptat obiecțiile miniștrilor PNL, așa încât nu vor trece la autoritățile locale nici cinematografele, nci porturile dunărene. „Domeniile care se descentralizează sunt Sănătatea, Agricultura, Mediul, Tineret ți Sport, autorizarea și clasificarea în Turism, atribuțiile teritoriale în ceea de privește pescuitul”, a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea, susținând că „impactul asupra bugetului va fi neutru”.

Proiectul de buget și cel pentru descentralizare vor fi trimise astăzi Parlamentului. Legea descentralizării ia calea angajării răspunderii Guvernului, într-o ședință comună, pe 19 noiembrie. În aceeași zi, cu câteva ore mai devreme, premierul Victor Ponta a convocat o ședință specială, pentru adoptarea sau respingerea eventualelor amendamente care pot fi formulate până luni seara.Dacă mai mult de jumătate dintre parlamentari nu depun o moțiune de cenzură, în termen de 3 zile, legea se consideră adoptată și merge direct la promulgare.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante precizări ale premierului Victor Ponta în prezentarea legată de legea bugetului de stat și de proiectul descentralizării:

PREZENTAREA BUGETULUI 2014 FĂCUTĂ DE VICTOR PONTA

Victor Ponta

– „În 2013,  am avut cheltuieli crescute cu 14 miliarde de lei, am plătit arieratele 2,6 miliarde de lei. A fost un efort extrem de mare”

– „În 2013, ajungem la PIB-ul din 2008, în cifre nominale. În 2014, va fi cel mai mare PIB de după Revoluție și cel mai mic deficit”

– „Sunt 3 miliarde de euro bani europeni aduși în țară”

– „Bugetul pe 2014, în ansamblul său, banii României, sunt 230 de miliarde de lei. 216 miliarde îi obținem din taxe, impozite și alte venituri, iar 14 miliarde va fi deficit. Nu se va putea să ai taxe din ce în ce mai mici și buget ce în ce mai mare”

– „47,7 miliarde sunt banii de salarii. 15 miliarde merg la salarii pentru structuri militare, de securitate, ordine publică și justiție. 10 miliarde profesori și cadre didactice. 9 miliarde salariile plătite la nivel local. Fiecare țară își face prioritățile. Le aveți aici”

– „52 de miliarde sunt banii pentru pensii. 13 miliarde sunt banii din bugetul de stat transferați, că nu sunt suficienți”

– „Pentru investiții – 6% din PIB. 40 de miliarde de lei. Reprezintă ce a mai mare sumă alocată pentru investiții. Aici intră investiții locale, centrale, fonduri europene”

– „40 de miliarde reprezintă cheltuieli cu bunuri și servicii pentru tot aparatul bugetar”

– „Sănătatea are în 2014 un buget de 30 de  miliarde în total. Am decis alocarea unei burse de 150 euro lunar pentru tinerii medici și farmaciști”

– „Vor crește cu 10% salariile profesorilor debutanți din învățământul preuniversitar cu vechime maximă de 6 ani, preparatori și asistenți universitari. 10% vor crește subvențiile pentru cămine în așa fel încât studenții să aibă o factură mai mică cu 10%”

– „Indexarea pensiilor cu rata inflației – 3,76%”

– „Anul viitor putem și trebuiie să absorbim circa 5 miliarde de euro din banii  europeni pentru 2007-2013”

– „Împrumuturile vor scădea de la 2,6% la 2,2%”

– „Salariul minim va crește cu 12,5%, urmând să beneficieze aproximativ 900.000 de oameni de acest lucru”

– „În 2014, vom plăti circa 3 miliarde despăgubiri pentru învățământ, restituirea proprietăților, de pe urma Guvernului din 2010. Dacă nu aveam de plătit aceste despăgubiri am fi putut să scădem CAS cu 7% de la începutul anului”

– „Vom avea o inflație medie de 2,4, cursul mediu – 4,45 de lei, câștig salarial net lunar de 1.676 de lei”

– „Cred că Guvernul și-a îndeplinit aproape toate obligațiile pe care și le-a asumat”

– „Menționez doar două proiecte de investiții. Semnarea și demararea investiției pentru autostrada Comarnic-Brașov și acel segment din Autostrada Transilvania, Suplacu de Barcău-Borș”

Lărgirea bazei de impozitare în vederea scăderii CAS la 1 iulie: „A fost o discuție interesantă legată de taxa pe construcțiile speciale. Acestea erau exceptate de la taxă. Niciun cetățean român nu deține vreun baraj, vreun stâlp. Deci se mărește baza de impozitare. După ce s-a luat în calcul o scădere a veniturilor la bugetul de stat, nu s-a mai luat în calcul și o creștere în octombrie. Avem o creștere economică de 2,7% care nu a fost luată în calcul. Economia de buget pentru aplicarea CAS e un angajament pe care sunt convins că îl vom realiza”

Descentralizare. #Pentru obiectivul de a reduce cheltuielile cu 10% trebuie făcută comasarea unor instituții#

Reducerea TVA la alimente. „În aprilie are loc vizita periodică a FMI. Dacă stăm bine cu TVA la panificație, putem discuta și despre reducerea TVA la alte categorii de alimente. La 1 ianuarie 2014 rămâne doar la panificație”.

Anchetă a Corpului de Control la Călărași. „În baza faptului că o instituție aflată sub autoritatea Guvernului, ANRP făcea niște verificări și noi suntem cei care răspundem de restituiri, iar banii de restituiri vin tot de la bugetul Guvernului, de la bugetul de stat și, în mod sigur, dacă va exista vreo cercetare, punem la dispoziție toate datele așa cum am făcut și până acum”

Daniel Chițoiu

Impozitul pe construcții speciale: „Se aplică pe valoarea de inventar brută a fiecărui operator economic”

Redevențele: „Modificarea redevenței se face pentru viitoarele acorduri. Pentru cele în vigoare rămâne așa”

Pentru reducerea CAS: „Nu vom introduce nimic, niciun impozit și nicio taxă suplimentară să îmbunătățim golul”

Majorarea salariilor în 2014? „Nu am luat în discuție o asemenea decizie. Vedem în funcție de încasări. Sperăm că în 2014 să realizăm venituri peste ce am programat”

Liviu Dragnea, despre descentralizare

Ce se descentralizează. „Domeniile care se descentralizează sunt Sănătatea, Agricultura, Mediul, Tineret ți Sport, autorizarea și clasificarea în Turism, atribuțiile teritoriale în ceea de privește pescuitul.

Impactul bugetar. „Impactul bugetar este neutru, nu este nicio cheltuială în plu. Cei care lucrau până acum în deconcentrate pleacă cu toate drepturile, inclusiv cu cheltuielile de personal aferente, în instituțiile descentralizate. Aproximativ 14 milioane de oameni vor lucra în instituțiile descentralizate, cu cheltuielile aferente”

Clădiri transferate la administrația locală. „E vorba și de 2000 de imobile care se transferă”

Descentralizarea la Mediu. „Sper ca doamna ministru Rovana Plumb să absoarbă Agenția Națională pentru Protecția Mediului”

Ce NU se descentralizează. „Cultura – nu știu cine a scos-o vreodată -, nu se descentralizează porturile – s-a stabilit că va fi o abordare separată pe acest subiect. -, nu se transferă clădirile cinematografelor, pentru că majoritatea sunt afectate de contracte de închiriere”.

 

 

Autor