Jurnalistul Ion Cristoiu reproșa pe blogul său că „SRI n-a schițat nici măcar o virgulă în încercarea de a convinge opinia publică de la noi că a cerut o creștere din motive obiective”.
Marți dimineața, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvînt al SRI a tranmis jurnalistului un răspuns, alături de un grafic, intitulat „Situație privind ponderea cheltuielilor de personal, a celor cu asistența socială și a celorlalte naturi de cheltuieli în bugetul total al SRI în perioada 2015- 2019”.
În răspuns se arată că doar 16% din totalul bugetului este alocat funcționării, în rest sumele fiind dedicat pensiilor și salariilor (inclusiv pensiilor din SIE). În plus, Serviciul are atribuții în zona controlului bagajelor în aeroporturi sau al transportului de documente neclasificate.
„Funcționăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil și internetul nu existau.(…) Sînt cîteva mii de angajați în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare județ,” explică Marincea. „Oricum, suplinim cu resursă umană carențele de tehnologie evidente. Nu te poți lupta cu roboții și dronele, cu atacurile cibernetice si revoluția tehnologică a puterilor ostile țării, cu sapa în mînă, nu??”
Redăm integral răspunsul lui Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informații, transmis jurnalistului Ion Cristoiu.
„Maestre, am citit editorialul dumneavoastră despre buget și pentru că ați scris acolo că nu am explicat creșterile de buget, o să încerc să vă explic aici.
O să vă dau doar câteva cifre: 84% din buget este destinat pensiilor și salariilor. Cu alte cuvinte, noi funcționăm cu doar 16% din total buget. Restul sunt lefuri si pensii. Avem mulți angajați? Pentru că funcționăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil și internetul nu existau… Avem mulți angajați, pentru că SRI se ocupă, prin lege, de ceea ce nu ar trebui să se ocupe. Poșta secretă, care transportă peste 80% documente neclasificate, nu ar trebui să fie în subordinea SRI. Control bagaje la aeroport și brigada antiteroristă sînt divizii pe care alte servicii nu le au în curte, sînt la guvernul lor. Sînt cîteva mii de angajați în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare județ. Nu noi am cerut un astfel de SRI. Iar el poate deveni mai suplu și mai eficient PRIN LEGE. Cine blochează pachetul de legi ale securității naționale? Nu noi.
Avem și mult mai mulți pensionari decît angajați. Noi plătim pensiile și pentru SIE, din bugetul SRI. Și nu SRI a dat Legea 232/2016 în urma căreia au plecat în pensie de la SRI într-un singur an tot atîția ofițeri cît în zece. Nu SRI a cerut salarii și pensii mai mari, nu-i așa? Nu poți să dai o lege prin care mărești bugetul de pensii și salarii, ca apoi să ne pui să tăiem bani de la funcționarea Serviciului pentru a le putea acoperi.
Din 2015 și pînă în prezent, din cauza acestor legi, bugetul de funcționare al SRI, de la plata facturilor de energie și pînă la activitatea efectivă de informații, a scăzut ca pondere de la 32% din buget pînă la 16%. (Vedeți ce e cu verde în grafic). O să ziceți «sînteți prea mulți, dați afară». Păi, cine pleacă intră în bugetul de pensii și presiunea pe buget crește. O să ziceți «dați afară tineri, nu ofițeri cu drept de pensie». Păi nu avem pîrghii legale să facem asta. Oricum, nu se angajează un om în SRI decît după ce pleacă doi. Numărul angajaților a scăzut. Oricum, suplinim cu resursă umană carențele de tehnologie evidente. Nu te poți lupta cu roboții și dronele, cu atacurile cibernetice si revoluția tehnologică a puterilor ostile țării, cu sapa în mînă, nu? Și atunci vă las pe dumneavoastră să trageți singur concluziile. De ce ne este tăiat bugetul?”
„Despre Cruciada angajată de Liviu Dragnea pentru trecerea unor sume de bani de la Servicii la vitamina D am discutat pe larg cu Monica Mihai la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu difuzată on line pe Mediafax și site-ul Gîndul.info duminică, începînd cu ora 17,” amintește Ion Cristoiu pe blogul său. „Pus față în față cu declarațiile lui Liviu Dragnea am făcut următoarele observații:
– Președintele PSD nu prezintă opiniei publice decizia de transferare a banilor de la Servicii la Vitamina D ca fiind una luată de CExN, ci ca fiind una care-i aparține în totalitate.
– Liviu Dragnea nu ia atitudine față de creșterea bugetelor la instituțiile de forță de pe pozițiile unui politician convins că bugetele la instituțiile de forță trebuie să scadă, nu să crească, mai ales în România, unde aceste instituții au devenit jucătoare pe piața politică în chip anticonstituțional. El se dedă la o demagogie ieftină, cerînd luarea de bani de la Servicii și darea lor la vitamina D, cerință aiuritoare, deoarece absența banilor de la Vitamina D nu-și are cauza în creșterea bugetelor la Servicii.
– Liviu Dragnea se referă doar la Bugetele Serviciilor. Deoarece ele cresc și la SPP și STS, normal ar fi fost să ceară ca banii pentru vitamina D să fie luați și de la aceste două instituții de forță, nu doar de la Servicii.
Vineri, 8 februarie 2019, Guvernul Viorica Dăncilă adoptă în ședința de Guvern Proiectul de Buget pe 2019.
Dat publicității Documentul adoptat de Guvern ne lasă cu gura căscată:
La instituțiile de forță situația e cea din Proiectul de buget pus pe site-ul Ministerului Finanțelor în 31 ianuarie 2019, Documentul care a stîrnit reacția lui Liviu Dragnea și în urma căruia a cerut el luarea de bani de la Servicii și transferarea acestora la vitamina D. Deși el a intervenit de două ori în această chestiune, Guvernul Viorica Dăncilă n-a luat nici măcar un leu de la Servicii pentru a da, la cererea șefului PSD, vitaminei D.
Vineri, 8 februarie 2019, după adoptarea documentului, Eugen Teodorovici a ținut o conferință de presă despre Buget. Cu acest prilej, întrebat asupra bugetelor repartizate Serviciilor, ministrul a avut următorul dialog cu presa:
– S-a redus bugetul serviciilor secrete?
– Ca și Guvern, am facut o propunere de buget, am discutat în CSAT, dacă se făcea o astfel de modificare trebuia să o trecem prin CSAT. Acum vom vedea în Parlament, în comisii, care vor fi propunerile si vom vedea la vot final.
Din cîte se vede, ministrul confirmă că Guvernul n-a îndeplinit voința lui Liviu Dragnea. Domnia sa motivează asta prin faptul că bugetele instituțiilor de forță s-au aprobat în CSAT din 19 decembrie 2018 și prin urmare dacă s-ar fi schimbat ar fi fost nevoie de o nouă trecere prin CSAT. Unde Klaus Iohannis ar fi respins un buget care nu prevede creșterea sumelor pentru Garda sa pretoriană.
Despre acesta argument a vorbit și Traian Băsescu într-o emisiune la TV, România 9, la care am participat :
„Ca mecanism, Daddy s-a aruncat cu capul în piscină, pentru că acum mustăcesc și rîd toți. O amputare a bugetului, după ce a primit avizul CSAT, nu o mai poate face Guvernul, că a fost acolo. Numai Parlamentul și cu aviz de la Comisia de supraveghere a serviciilor.(…) Lista cu prioritățile de informații se apobă în CSAT cu premierul acolo, cu ministrul Justiției, cu ministrul de Finanțe, care sunt membri ai CSAT.”
Traian Băsescu pune cererea lui Liviu Dragnea pe seama ignoranței. Traian Băsescu se înșală. Așa cum am arătat în emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, intervenția lui Liviu Dragnea ține exclusiv de un teatru ieftin jucat de președintele PSD:
Ion Cristoiu: În primul rînd că ne ia drept proști. Haideți să ne lămurim. Deci cînd a făcut bugetul, Teodorovici, nu-i așa?
Monica Mihai: Au stat la masă, au făcut poze și…
Ion Cristoiu: Păi nu el, el, Teodorovici punea de la el procentaj, era nebun, e vorba despre servicii. E ministru, e ministrul lui, da?… Dacă eu știu că șeful meu, da, șefu Dragnea. Eu sunt Teodorovici, da? Și depind de Dragnea. Și știu că șeful meu face ca trenul, iertați-mi expresia, cînd aude de mărirea bugetelor la servicii, eu mă apuc și îl măresc? Sau măcar nu-l sun pe Dragnea? Că au telefoane mobile. Alo, domnul președinte!
Monica Mihai: E posibil să fi luat această decizie de capul lui, fără să…?
Ion Cristoiu: Păi nu, nu am zis că nu a luat-o de capul lui… E o comedie. Adică e o comedie pe care ne-o joacă Dragnea în care noi să credem că Teodorovici, de capul lui, a crescut…”
Acum, cînd am văzut că Guvernul n-a modificat bugetele Serviciilor, se mai îndoiește cineva că Liviu Dragnea n-a făcut altceva decît să joace o comedie de prost gust?
Guvernul a aprobat Proiectul vineri, 8 februarie 2019 după-amiază. De vineri, 8 februarie, presupunînd că n-are nici o putere asupra Guvernului, Liviu Dragnea a aflat că i s-a dat cu tifla.
A reacționat el de atunci în vreun fel la această sfidare ?
Păi, cum să reacționeze cînd totul a fost pus la cale chiar de el?