Prima pagină » Știri politice » Bunea Stancu a pierdut procesul cu ANI: Președintele suspendat al CJ Brăila, găsit vinovat că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese

Bunea Stancu a pierdut procesul cu ANI: Președintele suspendat al CJ Brăila, găsit vinovat că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese

Bunea Stancu a pierdut procesul cu ANI: Președintele suspendat al CJ Brăila, găsit vinovat că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese
Bunea Stancu a pierdut procesul cu ANI: Președintele suspendat al CJ Brăila, găsit vinovat că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese

Instanța supremă a menținut astfel decizia din 14 februarie a Curții de Apel București, care a hotărât respingerea cererii lui Stancu. Mai exact, președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Brăila contestase în instanță raportul inspectorilor de integritate, însă CAB a respins solicitarea edilului.

Prin sentința de marți, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotârât că Gheorghe Bunea Stancu este vinovat de încălcarea regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, motiv pentru care nu a anulat raportul ANI, întocmit în cazul său, în urmă cu doi ani.

Surse din cadrul ANI au precizat pentru MEDIAFAX că Bunea Stancu își va pierde funcția în urma sentinței.

În 31 august 2012, ANI anunța că președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acționar majoritar, potrivit ANI.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, Bunea Stancu a întocmit și adoptat atât expunerile de motive, cât și hotărârile Consiliului Județen Brăila, și a semnat contractele de asociere între Consiliul Județean Brăila cu SC Clubul de Fotbal Brăila SA, respectiv cu Asociația Sportivă Handbal Club „Dunărea” Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei, informa Agenția Națională pentru Integritate (ANI).

„SC Clubul de Fotbal Brăila SA și Asociația Sportivă Handbal Club Dunărea Brăila au ca acționari majoritari firmele SC Concivia SA, respectiv SC Hercules SA. Acționarul majoritar al celor două firme este SC Bursagrigrom, unde Stancu Gheorghe Bunea, președintele Consiliului Județean Brăila, deține calitatea de acționar majoritar. Astfel, beneficiul patrimonial obținut prin încălcarea prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, este în cuantum de 7.512.207 lei”, conform ANI.

Totodată, susținea ANI, sunt indicii temeinice referitoare la săvârșirea de către Gheorghe Bunea Stancu a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și a infracțiunii de conflict de interese, ca urmare a întocmirii, adoptării și semnării expunerilor de motive, a hotărârilor Consiliului Județen Brăila și a contractelor de asociere cu cele două cluburi sportive, în baza cărora Consiliul Județean Brăila a suferit un potențial prejudiciu în sumă totală de 7.512.207 lei, respectiv preluarea în folosință gratuită, pe o perioadă de cinci ani, de către Asociația Handbal Club „Dunărea” Brăila a unui autoturism proprietate privată a CJ Brăila.

În cazul lui Bunea Stancu, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, precum și a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Totodată, ANI precizează că a dispus inițierea demersurilor în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Complementar, precizează ANI, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Bunea Stancu este cercetat sub control judiciar, pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

Alături de vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, Florin Mija, Stancu este acuzat că în perioada 2009 – 2010 și-a încălcat atribuțiile de serviciu direcționând atribuirea unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, în urma unor licitații organizate de CJ Brăila.

Bunea Stancu, care este și președintele PSD Brăila, a devenit președinte al Consiliului Județean Brăila în anul 2004.