„Buzduganul” trimis de coaliția de guvernare înaintea mesajului oficial despre criticile Departamentului de Stat: Un comunicat bizar, incoerent, complet ofensator
„Nu Klemm este personajul principal în această chestiune, ci acest comunicat extrem de bizar care încalcă toate uzanțele specifice relațiilor internaționale între două state, cu atât mai mult între două state partenere, așa cum sunt România și SUA. Este perfect inutil ca demers, nu are niciun fel de beneficiu, de utilitate interes public. Este ilogic sub aspectul construcției, vorbește la un moment dat de propuneri pe care le discută Parlamentul, dar care au fost făcute de minsitrul Justiției. (..) E profund ofensator faptul că Departamentul de Stat sau cineva, oricine ar fi, își permite să ceară imperativ Parlamentului. Nu poți cere din afara României imperativ nimic”, a declarat Șerban Nicolae.
Președintele României ar trebui să îi trimită instrucțiuni ambasadorului George Maior pentru a transmite „un protest ferm”, a spus Șerban Nicolae.
„Cred că președintele României ar trebui să transmită urgent instrucțiuni ambasadorului României la Washington, să transmită un protest ferm în această chestiune, să solicite clarifică in ce condiții a apărut un astfel de comunicat, cine și-l asumă din partea guvernului Statelor Unite, pentru că el este absolut inutil ca utilitate pentru Statele Unite dar este ofensator pentru România”, spus Șerban Nicolae.
Șerban Nicolae a afirmat că în urma unui asemenea comunicat nu există niciun cetățean român „întreg la cap” care să spună „până acuma nu-i simpatizam pe americani dar, dintr-o dată, văzând un astfel de comunicat, am devenit filoamerican”.
Social-democratul a spus că ambasadorul SUA în România, Hans Klemm este „un funcționar bizar”, iar declarațiile sale exacerbează comportamente anti-americane.
„Nu cred că astfel de atitudini sunt de genul celor promovate în ultimii ani de acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm ar aduce vreun beneficiu relațiilor româno-americane, dimpotrivă, văd o exacerbare a unor sentimente anti-americane, o exacerbare a unor antipatii față de SUA și nu găsesc că este un lucru normal.(…) Faptul că Hans Klemm își face poze cu drapelul așa zisului ținut secuiesc și că i se pare firesc ca se duce oriunde în România că așa e misiunea lui de ambasador… Ceea ce apare în acest comunicat a spus domnul Klemm cu câteva ore înainte la o televiziune.. Nu este asumat. Întâi s-a pronunțat Klemm și după aia s-a pronunțat cabinetul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. (…) Lucrurile sunt cel puțin bizare și trebuie tratate ca atare”, a spus Nicolae.
România nu are niciun fel de angajament de „slugărnicie” față de SUA, a adăugat Nicolae.
„(…) tonul ofensator al unui asemenea comunicat ar trebui să nască reacții la București fără patimă și vreo isterizare ale unor autorități publice, dar lucrurile trebuie puse la punct România nu are niciun fel de angajament de servilism sau de slugărnicie sau de poziție inferioară. România este un stat cu drepturi egale în toate angajamentele sale internaționale (…) și nu avem de dat extemporale sau de a ne justifica poziția”, a spus liderul senatorilor PSD.
Șerban Nicolae a spus că ar fi bine ca purtătorul de cuvânt al MAE să transmită un punct de vedere similar, însă, președintele statului ar putea să dea instrucțiuni ambasadorului de la Washington.
Statele Unite au anunțat că își exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acțiunile de combatere a corupției și independența justiției din România.
„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.